Tävlingsfiske efter gädda – Hur gör Team Tail?

Vi fortsätter vårt grävande i serien om tävlingsfiske och hur man blir en duktig tävlingsfiskare. Det som slår oss är att mycket som egentligen är självklarheter av det vi får läsa, men ändå inte så enkelt som det låter när man tar del av de erfarenheter från tävlingsfiske som dessa rutinerade tävlingsfiskare samlat på sig genom åren.

Team Tail är respekterade hos de initierade inom tävlingsfisket och som ett av alla hängivna Team placerar sig högt upp i tävlingarna och tillhör de som hängt länge i gäddgemenskapen. Helt enkelt rutinerade rävar med toppresultat över en längre period och som vi tog ett snack med i vår serie om Tävlingsfiske. Det är ju alltid vinnaren som tar hem spelet men att placera sig på pallen handlar oftast om rutin, erfarenhet och en massa kunskap om tävlingsfiske.

Tävlingsfiske och erfarenheterna som behövs

Jag har känt Rille i några år, han fiskar nästgårds och är en av de jag lyssnar mycket på för att lära mig ännu mer om gäddfisket. Rille har fiskat Furusund sen tidigt 80-tal innan fisket släpptes fritt och Jonas Lilja är vapendragaren i Tem Tail. Richard har dessutom ett brett fiskeintresse och kör gärna både Gös & Abborre men även Hälleflundra och gör ett gäng fiskeresor varje år.

Rille från Team Tail med en 11,2 kg från 2009

Richard Richardson – vad kul att äntligen få ett tillfälle att djupdyka i dina erfarenheter från tävlingsfisket, varför heter ni Team Tail?

-Vid tidpunkten för teamets bildande (2008) så var det bara Zam Z Tail för hela slanten som gällde för oss, så det satt som en smäck.I början var vi ett 2-manna lag men senare allt som oftast kompletterade av ”en till”.

Sedan starten har det varit Richard Richardson och Jonas Lilja. Även kända som ”Spy” & ”Grilja” på Fiskesnack. 

-Vi hade lite olika konstellationer och vissa säsonger t.o.m. sponsorer, men eftersom vi inte bloggar och beter oss (:-)) så rann det oftast ut i sanden efter ett tag. Sponsorerna vill ju ha något tillbaka och resultaten kanske inte alltid var nog som vi kände det. Som Team Tail vill jag minnas att vi debuterade med en 5:e plats på Värtan Cup hösten 2008 ,kan minnas fel. Följde upp det med 3:e plats på King of Mälaren våren 2009.

Av bara farten drog Lilja största gädda på Värtan Cup 2009 vilket räckte till en 4:e plats och en bunt guldrullar, Team Tail var på kartan !

Alltså, en Ambassadeur 5601C JB med UT Pike Performance kit.
Stativ, slirbromsratt m.m. i 24 karats guld från en 5601 C4 Gold och slutligen svart vev.

Varför tävlar ni och vilka tävlingar väljer ni att ställa upp i?

-Det ger en extra dimension till fisket att mäta sig mot andra och man fiskar mer fokuserat. Går det bra så vill man ju uppleva den känslan igen. Missar inte 24-timmars för allt smör i Småland, Vi har varit med alla gånger och fiskat bra för det mesta! Har en tendens att återvända till Värtan Cup också varje år, men ingen kan begripa varför.

Trexgäddan för att….det är Trexgäddan….drömmen lever.

Vilka meriter har ni genom åren?

24-timmars: 1:a/ 2:a / 3:a / 4:a / 8:a i lagtävlingen, mest stolta över våra resultat i pannbenstävlingen med att ha fiskat fullt med minst 10 gäddor över 80cm på fem av åtta starter, det är fan tufft alltså.

Värtan Cup: 1:a och 2:a individuellt. 3:a / 4:a / 5:a som lag.

King of Mälaren: 1:a / 1:a / 3:a / 6:a som lag.2:a / 3:a / 4:a / 5:a / 6:a individuellt

Mälarmästerskapen: 2:a lag

Roslagspike: 3:a lag

Trexen: Vi båda har 100+ mössa individuellt, Lilja har även varit i vinnarlaget en gång, drömmen lever som sagt

Vad är den mest prestigefyllda tävlingen enligt er?

-Av dom vi kört så måste det ju vara 24-timmars! ALLA vill vara med, 24 timmar pannben, trötthet, pendla mellan hopp och förtvivlan. Omöjligt att plocka 10 över 80cm på ren tur…man måste fiska bra hela tiden!

Ska man till pallen räcker det inte ens att fiska bra, 2016 kom vi 14:e med 11 godkända. Även sjukt hur fisket kan vända flera gånger under bara ett dygn! 5 timmar utan ett hugg kan följas av 3-4 godkända på en timme…succé o fiasko om vartannat.

Hur löser ni matfrågan om vi tar en extremtävling som 24-timmars?

-Lättätet på sjön, men vi tar oss alltid tid för en rejäl grillning efter skymning.
Första året trodde vi att vi kunde fiska nästan hela natten, men det fick vi äta upp när tröttheten slog till runt 10 på lördagen. Bättre att ta några timmar sömn. Beror såklart på vilken kondition man är i också. Energirik mat och dryck brukar betala sig genom att man fiskar bättre.

Gästfiskaren Eddie med Team Tail under
 24-timmars i Mälaren 2107

Men en annan prestigefylld tävling är ju Trex-gäddan som har sin charm. Ett hugg räcker! Inte så prestigefullt kan man tycka vid första anblick, mest tur…men så studerar man listan över vinnare och 100+ mössor och då ser man snabbt att tur är en väldigt liten del av hemligheten och i alla tävlingar krävs ”lite flyt” för att komma högt.

Hur sätter man ihop ett vinnande team inom tävlingsfiske?

-Vinnande vet jag inte, men för att det ska bli roligt läs uthärdligt bör man ju komma överens.  Babbla lagom är vår melodi. Dra råa skämt och dela sjuka livsåskådningar om du vill det. Garva mycket och peppa varandra!

Om någon har en sämre dag kan man ju alltid säga nåt i stil med: ”Du drar säkert den längsta innan dan är slut, skulle inte vara första gången

-Så många gånger som den ena fått 4 gäddor i rad för att sedan plötsligt se den andra dra 5 i rad…inget konstigt med det, det är fiske, det svänger. Fasen, mojo’n kan t.o.m. hoppa från person till person i hela säsonger. Det tog mig 8 år att kontra Lilja’s guldrulleskåp med en egen guldrulle på Värtan, trägen vinner 😀

Har ni olika roller i ert team?

Ja, det kan man nog säga. Jag kör båten, det är sen gammalt, och det är ju alltid min båt. Det innefattar ofta också val av ställen och framförallt positionering på ställena även om vi såklart kan diskutera saken. Tidigare före Minn Kota-tideräkningen så handlade det mycket om att planera drifterna efter hur vinden låg. Ankare, vad är det? Vi anser att ankaret har en förbannelse och används endast om batterierna börjar sina.

Vi har även tydliga roller på rampen, eftersom det är min båt så kommer jag med bil o trailer, Jag backar ned och trailar i båten och jag kör båten till bryggan eller vad det nu kan vara. Lilja kör under tiden upp bilen och parkerar…fråga inte varför, men så är det. Det visade sig när jag sålde Silver Fox’en förra året att Lilja inte kört den en endaste meter på nästan 10 år, sjukt 😀

Vad krävs för att bli en bra tävlingsfiskare?

– Rutin och koll på grejerna. Flest ”bra kast” vinner, se till att ha koll på vatten, vind och vilka förutsättningar som är för dagen. så att du gör dina kast på rätt ställe.

Kör ni träningsfiske innan, eller räcker det med er kunskap och att ni läser av förutsättningarna dagarna innan och under tävlingsdagen?

-Beror såklart på vattnet. Jag har fiskat Furan sen tidigt 80-tal och behöver ingen ”träningsdag” där 😉

Mälar PB på 11,5 pannor, Rille har ett gäng fina fiskar över 11 kg, vilket kommer från ett intensivt fiske året runt under många säsonger – bra mössa dessutom!!!

-Nya vatten försöker man scout’a så gott det går som att kolla med andra, provfiska, Eniro o.s.v. Helt ofiskade vatten så blir det ”run it and gun it”, riv av så mycket som möjligt för att hitta spots. Nitar vi en godkänd kan det bli både en och två drifter till på samma ställe. Några av våra bästa resultat har kommit på detta sätt som går ut på att fiska tills vi hittar en het repa och sedan köra om den 2, 3, 10 ggr. Finns det en så finns det flera.

Segern i King of Mälaren var resultatet av en sådan taktik.

-Vi fiskade runt i 4-5 timmar och hade en eller två godkända. Sedan provade vi en lä-drift och där fick vi en 103cm, så vi gjorde om driften igen. Det var extremt svag vind (och före elmotorns tid) så vår drift på ca. 200m tog kanske 30-45 minuter. Andra driften drog vi en 109cm. Om jag minns rätt var tredje driften fruktlös men fjärde gav en 97cm samt ytterligare en godkänd snipa.

Innebär det att ni åker till samma spots varje år på samma tävling?

Väldigt olika skulle jag vilja säga, Under Värtan Cup i år (2017) så hade vi 4 uttänkta spots, men inget beslut om var vi skulle börja. Jag gav ställena ett nummer i huvudet utan att säga det, sedan vid starten fick mina kompanjoner rösta. Ordningen blev att vi startade vid ”plats 3” men det vart fruktlöst. ”Plats 2” gav en godkänd.

Sedan avvek vi från planen och körde två ställen på ren feeling utan resultat. En ”kanske godkänd” tappades dock vid båtkanten :(”Plats 4” var upptagen så vi drog till ”Plats 1” och ganska snart var en till godkänd bärgad. ”Plats 5” som inte fanns med i ursprungslistan men där vi ofta avslutar levererade inte för oss i år, men jag tror vi sett kontrollbåten få åka dit varje år (även i år) så det är ett ”säkert kort”.

 Vad kör ni för utrustning eller Set-up på ren engelska?

-Silver Hawk 520 SC ”Pansarvagnen” med en Mercury Optimax 90 och elmotor. Spön kör vi Eastfield, St Croix, Westin, vi försöker hänga med och sist i kedjan mycket gummi, spinner baits och alltid några Buster/Salmo i hinken. Försöker trimma ner mängden beten i båten. Slutar ju ändå alltid med samma gamla trotjänare efter en stunds stiltje.

Tänker ni annorlunda i val av beten och utrustning vid tävling mot annars?

-Njae, egentligen inte. Kör nog mestadels med samma beten. Spö och rulle med kvalité, får inte faila. Testa inte helt nya saker vilket gäller främst rullar på tävling, händer ofta olyckor som linbrott, over-run, missad fisk på det sättet, ha ordentlig koll på tafs och krok och en Rejäl fet håv! Fiska med det DU tror på, då fiskar du bäst. Alla pratade om nano-beten på Värtan, vi fick våra på Pig Shad. Ska du ha 5 godkända i ett svårt vatten kanske det är vågat att köra ”Super extra Big Tail”, men vadå ingen minns en fegis 🙂

 Vilka andra team ser ni upp till eller respekterar?

Många, men för att nämna några…GTC, PFC, 2 glada och Söders har man ju fått applådera många gånger och sedan gratulera med ett ansträngt leende på läpparna. Sjukt duktiga grabbar allihop. Kan inte välja ut någon speciell fiskare som skulle vara bäst, Den som kombinerar rutin o kunskap med det rätta flytet den dagen. Finns ingen som vinner allt, fiske är alltför svårt och lynnigt för det.

 Vad tycker ni tävlingsarrangörerna gör bra runt fiskevården och vad kan de bli ännu bättre på?

-Lite dålig koll, men vi uppskattar initiativ för ungdomar eller t.ex utsättning av gös (Värtan Cup) .Bra med fisketävlingar som kräver medlemskap i Sportfiskarna.

Det medlemskapet är det minsta man kan kräva av alla seriösa fiskare….

Det instämmer vi nog alla på, Sportfiskarna bevakar vår hobby och skapar massor av förutsättningar för fiskevård. Avslutningsvis, för någon som inte tävlat tidigare men är nyfiken men saknar tävlingserfarenhet – vad skulle ni ge för tips?

 -Kan du fiska så är halva jobbet gjort, tävlingsrutin skaffar man sig genom att tävla. Försök att inte åka för mycket båt, det gjorde vi i början, Bättre att fiska! Titta inte för mycket på vad andra gör, då är du garanterat minst tvåa på bollen.

Tack Rille för att du tog dig tiden att bjuda på en massa insikter om tävlingsfiske och vi önskar er alla i Team tail fortsatta pallplaceringar, vi får se om FiskeFürAlle kan ge er en match under 2018 år säsong, men tills dess…

Håv Fram!

Danne Peter Magnus

Läs övriga inlägg i serien om tävlingsfiske

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-trexvinnarna-sjo-havsguiderna/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-jiggar-nu/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-team-ipike/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Föregående artikelTävlingsfiske efter gädda – hur gör team iPike Lures?
Nästa artikelFilmtajm! Litet levererar stort – höstfiske efter Gädda och Abborre i Sibbo

3 KOMMENTARER

Comments are closed.