Vårfisket premiären – 14 gäddor med toppfisk på 7 kg.

Som ordspråket säger: Det gör ont när vinterisar brister. Våren dundrade in som på beställning och jag har äntligen kommit ut på min premiärtur för denna säsong (när du läser detta var det ett par veckor sedan). Jag och Jakob lyckades hitta en torsdag där båda hade möjlighet att komma ut på en gäddpremiär.

Valet av fiskeplats i jakten på vårgäddan stod mellan södra skärgården eller en insjö som Jakob kan på sina fem fingrar.

Red anm. Vill redan nu varna känsliga läsare: 
Bilderna i inlägget hänger inte riktigt ihop med ordningen i texten.

Båda dessa typer av vatten erbjuder möjlighet till riktigt bra fiske på våren. Denna gång föll valet på insjöfiske. Dels för att det var närmare och vi skulle få extra tid i vattnet, vilket man aldrig skall underskatta, samt att en sjö är ett slutet system och i med Jakobs lokalkännedom så kan vi snabbare lokalisera platserna där gäddan står.

Nyvaken Danne
Här kommer en bild i förskott, trots att vi enligt texten in fått upp någon än. Men fisk blev det på denna runda. På bilden är det arla morgon och fiskaren på bilden har knappt vaknat.

07:00 och vi rullar ned båten i vattnet och rullar mot första fiskeplatsen, en grund vik med potentiellt lekområde längst in. Viken är ca 150 meter bred och har ett jämt djup om 1,5 meter, bra med vegetation i hela området. Vi startar fisket mitten av viken och provar både jerkbaitfiske och gummmibeten. Efter ca 20 minuter får vi första kontakten och det är ett par gäddor som petar på våra beten, men vill inte riktigt hugga på riktigt.

Vi rör oss längre in i viken och får ytterligare kontakter med gäddorna. Inga stora damer och inte direkt huggvilliga. Vi byter beten och går över till tailbeten samtidigt som vi fiskar av kanterna och då börjar det hända saker, vår första fisk för säsongen krokas äntligen.

jakob pilimarisk
Där satt den. Jakob känner sig slug när årets först gädda kommer upp.

Nästa hugg kommer vid en liten kanal, precis utanför inloppet till kanalen smäller det till igen. Den gång är det lite bättre format på fisken. Denna gång hugger det på ett gummibete, oviktat och en hemtagning utan vevstopp.

Jakob precis vaknat
Det är tidigt på morgonen och Jakob har inte fått i sig något kaffe. (jag lovade att skriva så, men han ser egentligen ut så här på riktigt)

Jakob stod än så länge för de mindre gäddorna men hade istället antalet. Efter lunch så provar vi samma vik igen, fast denna gång startade vi strax utanför viken på solsidan. Det tar inte många minuter så smäller det på igen.

normal danne
Som vanligt, perfekt frontad med oförglömlig blick av lycka!

men gäddan skall vara på andra ledden

Efter isättning av denna fisk glider vi vidare. 7 meter längre in smäller det på igen, det är Jakob som fått napp. Jag hör bara kommentaren, nu har jag dagens största….

Mycket riktigt, precis så var det. Jakob drar in den till båten och vi håvar den.

7 kg första
Dagens största sa Jakob…. och så här såg den ut.
95 cm härlighet en fin gäddpremiär
Något rultig över buken, 95 cm lång och en matchvikt på 7 kg. – Game On!!

Med denna fisk avrundade vi fisketuren för dagen. Det vart en riktigt lyckad dag med 14 st upp i båten med en toppfisk på 7 kg. Melodin för dagen var tailbeten, konstant hemtagna utan vevstopp. Vi fiskade grunt hela dagen, djupet översteg aldrig 2 meter.

Gällande färger så var det gult eller naturliga färger med glitter som gällde.

Glöm aldrig:

Motthugg serveras bäst i karateform – snabbt och rappt, gärna i samband med ett litet skrik: FISK!!

Ta hand om er!

// Danne, Mange och Peter

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/fangstrapporter/

Ps. Vi finns såklart på Facebook, Instagram och Youtube.
Följ oss där för den senaste informationen om vad vi gör och våra kommande inlägg
Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle   Ds.
Föregående artikelVårfiske efter gädda – Hur gör Jessica Dolk?
Nästa artikelVårfiske Efter Gädda – Hur Gör William Eksell?