Vårfiske Efter Gädda – Hur Gör William Eksell?

Vi fortsätter vår serie genom landet och kommer ganska lägligt till Stockholmstrakten där leken i skrivande stund (v16) är i full gång i olika stadier. Vi träffar Stockholmaren William Eksell.

Beroende på om det är de norra eller södra delarna av de olika landskapen så behöver vi alla tips för det ibland svårlästa före-, under och efter leken fisket.

I vår serie om vårfisket efter gädda har vi  tidigare fått tips och kunskap  av:

Vi började på västkusten hos den fenomenala gäddfiskaren Tero Paakki.
Efter det gav vi oss ner till Skåne/Blekinge och den fantastiska Jimmy Lindahl.
Sedan fortsatte vi oss norrut till Småland/Östergötland och Tomasz “Polski” Andersson
Vi begav oss vidare och fick tips av Evelina Henriksen.
Hudiksvalls geografi svarade Jessica Dolk´s för.

Dags för mannen som har ett eget bete uppkallat efter sig: Weksellgösen
Dags för mannen som har ett eget bete uppkallat efter sig: Weksellgösen

Vad är då Stockholm? Här räknar vi väl främst Södermanland & Uppland som “Stockholm” men då är det både Arkipelag (skärgård i vardagsmun), insjöar som Mälaren med sina gigantiska vatten från Slussen i Gamla Stan till både Södertälje, Västerås och Örebro i den Västraste delen. Och dessutom även många många insjöar av varierande storlek som ligger lättillgängligt eller långt in på en skogsväg som kräver fiskekort eller markägarens tillstånd som ligger inom en timmes bilfärd från just nämnda slussen – så är det ett fantastiskt utbud av fiskevatten som inte alla är bortskämda med.

Vem är William Eksell från Pro-Team Eastfield

Först ut i detta stora fiskeområde skickar vi till er Pro-team Eastfield Stockholm medlemmen William Eksell,  som vi i FiskeFürAlle rankar som en oerhört duktig och hängiven gäddfiskare. Men även framför allt tycker vi ett strålande exempel på den yngre generationen som kommer fram och vitaliserar branschen. Gammal är äldst men inte alltid bäst i en sport som kräver många timmar i vattnet för att skaffa sig erfarenhet.

William Eksell med en sån som vi alla drömmer om, "en sån skulle jag vilja ha fisk" helt enkelt
William Eksell med en sån som vi alla drömmer om, “en sån skulle jag vilja ha fisk” helt enkelt

Den kommande generationen sportfiskare visar på en stor skicklighet, ödmjukt förhållande till sin hobby och som dessutom generöst delar med sig av sina erfarenheter och visar på sin sociala förmåga,skickar revirtänkandet över relingen och förstår att sharing is caring, det är William ett strålande exempel på.

Hej igen William Eksell!
Vi sågs ju senast på sportfiskemässan och snackade en del på Perch Pro-finalen i vintras och du gjorde ju ett fint inlägg i höstas i hur man fiskar gädda på hösten (länk i slutet av inlägget). Vi är nyfikna på hur du ser på vårfisket och hur du tänker och gör:

– Vilken ära att få gästspela i eran blogg igen!

Jag ska göra mitt bästa i att försöka ge er lite tips inför vårfisket, men först tänkte jag presentera mig

William Eksell heter jag, 26 år gammal men känner mig betydligt äldre, jag bor på Södermalm mitt i smeten men det är inget hinder för att bli en bra gäddfiskare,  jag har både Roger Thuring och Svartzonker in på knuten.

Jag fiskar gädda året runt och våren är ju en liten favorittid både för chansen på riktigt stor gädda och för att rasta prylarna efter den långa vintern. Om jag inte fiskar så dyker jag och kollar in gamla vrak eller kör upp morsans ridvägar med fyrhjulingen.

När på året har du ditt bästa fiske, eller är det lika bra året runt?
Dvs finns det något du som du fortfarande vill förbättra inom gäddfisket?

– I maj brukar jag ha mitt absolut bästa fiske på stora gäddor.. men man får inte glömma att det är längre dagar och stabilare temperatur som ligger bakom det, och gäddorna har lekt klart.

Smart - fotat mot vattnet - man vill ju veta var den där tösen bor - samma brillor men en annan tur - turbrillor?
Smart – fotat mot vattnet – man vill ju veta var den där tösen bor – samma brillor men en annan tur – turbrillor?

William Eksell var är dina vatten, som du skulle kalla dina hemmavatten på våren?

Jag trailar i min båt där det är hett för stunden och det kan vara alltifrån Mälaren till Östhammar eller ner till Nyköping.

Hur tänker du när du skall ut och välja ett vatten på våren – går du på tidigare kända hotspots som du vet levererat tidigare år eller väljer du nya ställen som du inte hunnit med? Vi känner själva att det är lätt att fastan i samma gamla rutiner och så förbättras inte fisket eller resultatet?

– Jag gillar att leta nya vatten vilket jag gjort nästan hela den här våren då det är en annan spänning att fiska nytt och kul att lära sig hur det fungerar just där. Normalt har jag haft ett par hak men pga en överbefolkad skärgård har många ställen blivit bombarderade. Jag har aldrig sett så mycket fiskare  som nu och det är läge att packa väskan och se sig om efter mindre trafikerade områden. Med erfarenhet blir det nya möjligheter på samma spelplan.

Är det nästan samma ställen som gäller på vår och höst eller hur skiljer sig fisket mot varandra tycker du?

– Som jag skrev i Fiskefeber så lyckas man bäst genom att ta reda på förutsättningar för en gädda att bli stor. Det handlar om tillgång på betefisk och möjligheter för lyckad jakt typ gräs eller grummel ,och dom platserna förändras under året. Dessutom fiskar man regelbundet över året så får man en slags inbyggt feeling “man hänger med”

Hur ser dina lekvatten ut, alltså hur hittar du lekvikarna?

– På Våren är gäddan inställd för lek och lättast att komma i kontakt med fisk är att fiska i närheten av lekplatser. En typisk lekplats i mina hemmavatten är grunda skyddade vikar där vattnet står stilla och värms upp lätt.

Ett litet tips är att kolla året innan, när leken är igång och på vilka lokaler det förekommer. Notera och fiska i närheten av dessa områden nästa vår innan lek. Man skall absolut inte fiska på fisk som leker!

Det är fortfarande gott om gädda i sthlm:s skärgård och antalet fiskare börjar öka. Vi har en del fredade vikar men det är fortfarande ganska få! Det är otroligt viktigt att behandla en romstinn hona med respekt, de har ett viktigt mission att utföra så väg inte fisken utan vågsäck.

Hur hittar du gäddan vad börjar du söka i de vatten du lagt i båten?

– Jag söker gäddan i dom grunda vikarna som solen lätt värmer upp. Har det varit kalla nätter vilket mars/april fortfarande bjuder på så söker jag fisken lite utanför vikarna på djupare vatten i början av dagen.

Det är vanligt att man hör om långsam inspinning på våren det är så jag blev skolad men jag tyckte det resulterade i allt för mycket följen och för lite hugg så jag höjde tempot med ett bete jag behärskar bra och det resulterade i fler hugg av stora gäddor.

Det är fortfarande lönt att fiska i närheten av betesfisk på våren. Förra våren fick jag en gädda på 9kg som spottade en kilosbrax under drillen. Lite snopet men ett bevis på att gäddan äter fram till lek.

Pro William Eksell tar en korvgrillning
Pro Team Eastfield och  William Eksell tar en korvgrillning

Är det så enkelt som man kan tro när man följer hängivnam duktiga fiskare sociala medier,  att det bara är ut i en lekvik och hämta en stor hona?

– Jag är lite av en ”nötfiskare” jag ser ingen tjusning i att kroka massa smågäddor i onödan, att lära sig när och var man ska fiska efter stor fisk ligger det många timmar bakom och många tomma dagar. Ordet FF ligger alltid och ekar men man får inte ge upp varje pass blir man en erfarenhet rikare.

Du kör ju gummi – fiskar du det annorlunda på våren jämfört med på hösten och i så fall hur?

– Jag fiskar i samma tempo nästan hela året undantag är grynnfisket då jag fiskar lite snabbare med tunga skallar. Är känd för att fiska väldigt snabbt men det krokar bra:)

Som sagt få fiskare är så förknippade med ett bete som du är med Weksellgösen, så då är frågan rätt naturlig för oss som också fiskar en hel del med Eastfields olika gummin. När kör du Wingman curly jmf med att fiska med Wingman – dvs spelar det någon roll på våren om man downsizar – eller är det snarare långsamt med stor tail som gäller – hur ser dina tankegångar ut när du väljer ett bete?

-Jag downsizar aldrig för dom gäddorna jag vill ha är wingman redan ett litet bete, hehehe

Ökat förtroende i år - en skitmörtsvariant som är stensäkert som "bank" om vi nu pratar travspråket. Eller är det gäddguldet som ligger bakom FortKnox benämningen?
Wingman Curly i “FortKnox” har fått ökat förtroende i år – en skitmörtsvariant som är stensäkert som “bank” om vi nu pratar travspråket. Eller är det gäddguldet som ligger bakom FortKnox benämningen?

Mitt favoritbete känner ni till sen förr! och det är stående 😉 men nya Wingman curly i färgen ”fort knox” börjar få lite förtroende

Tack William, snart dags för att ta ett gemensamt pass känner vi, det finns många gemensamma nämnare. Danne kör Buster RS, Peter fiskar bara Wingman och Mange var tidigt ute med en Slingshot i arsenalen.

– Må väl Fiskebröder – vi ses där ute:)

Tack detsamma!

Vi inser att det ligger extremt många timmar bakom Williams erfarenheter och det är så befriande att få höra att han har samma utmaningar som oss dödliga och att det är svordomar, nötande och alltid detta kämpande med att hitta nya intressanta vatten. Men där finns också en stor kärlek till att hantera fisken väl, att gå sin egen väg och inte sällan ha sin hund med på turerna som sällskap.

Slumpen är alltid en faktor men genom att vara påläst, avslappnad och inte rädd att gå sin egen väg tycker vi både William och senast Jessica sätter fingret på ganska tydligt –  lyssna, ta in och lär men våga också prova egna vägar och tekniker så kommer resultaten så småning om. Det är “lär ena året och praktisera nästa år”-attityd som vittnar om att det är inga snabba lärdomar som är hemligheten – det är tålamod och uthållighet som gäller, det vill säga det berömda pannbenet.

Skitfiske från

Peter Mange Danne

Här är länken till Williams inlägg om höstfiske efter gädda här

Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan
Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten:
Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” ClaessonTomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell

Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle.

 

 

Föregående artikelVårfisket premiären – 14 gäddor med toppfisk på 7 kg.
Nästa artikelVårfiske efter gädda – hur gör Niklaus Bauer?

8 KOMMENTARER

  1. […] Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten: Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” Claesson, Tomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell.  […]

  2. […] Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten: Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” Claesson, Tomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell.  […]

  3. […] Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten: Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” Claesson, Tomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell.  […]

  4. […] Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten: Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” Claesson, Tomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell.  […]

  5. […] Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten: Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” Claesson, Tomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell.   […]

  6. […] Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du ett urval av dem nedan Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten: Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” Claesson, Tomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell.  […]

Comments are closed.