Micke Boettge visar vägen till stor Abborre – Stora Värtan glänser

Grym borre på över 50 cm som föll för en Crank, närmare bestämt en Crankee X Deep

Micke Boettge på Sportfiskeboden i Täby lade ut ett erbjudande om att prova på Abborrfiske en kväll på Stora Värtan (Manges hemmavatten) till ett attraktivt pris (900kr per person). Mange och Danne var inte sena att nappa på det (hoppsan där blev det visst ett sånt där fiskeskämt igen :-D).

Micke är en av fisket verkliga eldsjälar och jobbar engagerat och intensivt med att sprida fisket till stora och små genom barnfisketävlingar, vuxenfisketävlingar (t ex Värtan cup), fiskeläger mm. En riktigt härlig människa som förtjänar uppmärksamhet. Och skulle man ha vägarna förbi hans butik Sportfiskeboden i Viggbyholm, Täby, finns det risk att man råkar ut för hans “problem”… Han kan enligt utsago “bara sälja prylar jag vet funkar själv”… Bra säger vi. När han inte är i butiken så guidar han, nästan heltid med fokus på gädda, öring och abborre. Vill du läsa mer om Micke kan du hittar vår tidigare artikel här.

Abborrfiske med mycket lärdomar

Vi ser oss själva som nybörjare på abborrfisket och kör vår första säsong med riktat fiske efter abborren. Så ett bra sätt att lära sig grunderna och få många bra tips är att köra en guidad tur eller två. Under en guidad tur får man enormt mycket tips, idéer och tankar, på ett kondenserat sätt. Det är en bra väg framåt, förutsatt att man håller öronen och ögonen öppna.

Micke vill, förutom att man skall fånga fisk, dessutom gärna lära ut HUR sakerna fungerar och NÄR man kan använda dem. Målet är att de som varit ute med honom ska bli bättre fiskare med en bredare repertoar i sitt eget fiske. Fantastisk inställning som ligger 100% i linje med vad vi på FiskeFürAlle brinner för – att alla ska bli lite bättre, lite mer kunniga och ha roligare fiske.

Efter ett kort snack är det dags att gå ned till båten. Är det där faktiskt Mange? Med bara den packningen??? Tveksamt

Upplägget var enkelt, abborrefiske i stora värtan. Vi möttes upp kl 17 på Sportfiskeboden och hade ett kort försnack innan vi begav oss ut. Micke varnade oss för att det skulle kunna bli trögt. Vinden hade bytt riktning varje dag: Syd, Norr och nu Syd igen. Det påverkar såklart också “klarheten” i vattnet. Vattnet hade gått från grumligt till ginklart och dagens fiske – lite mittemellan. I korthet – det är inte självklart att hitta fisken och hittar vi den kan de vara svårflörtade.

Abborren är ju känd som en humörsfisk eller “högtrycksfisk” och trivs inte med stora omställningar. Vi tog detta med jämnmod – vi vet att det är fiske det handlar om och vi är ute, minst lika mycket för att lära oss, som att faktiskt fånga fisk.

Den första timmen var tänkt som en “utbildningstimme” i olika tekniker och riggningar. Dropshot, Texas, Carolina, jiggning och såklart mer klassisk spinnfiske. Riktigt bra upplägg för alla. Man lär sig snabbt och får bredare kunskap och kan testa praktiskt. Micke kör en genomgång och förklarar på ett mycket bra sätt grunderna i de olika fisketeknikerna.

Världens bästa skola! Micke är fantastisk guide, lärare och fiskare. Synnerligen bra på att lära ut -Tekniker, beten och platser – När, var och hur. Otroligt generös med sina erfarenheter.

Vi var dock lite heta på fisket och Micke insåg att vi hade hyfsad koll på just riggningar och taktiker så vi började fiska av oss istället.Taktiken var att leta upp fisken och köra många och snabba förflyttningar. Micke sa att fiske med cranks var det som fungerat bäst och introducerade oss till två av hans favoritbeten just nu: Salmo Hornet och en nyhet för året: StrikePro Cranky X Deep.

StrikePro:n till vänster och Salmo Hornet till höger. Färgen “Lemon” på Salmo Hornet kan du bara hitta hos Sportfiskeboden

Salmo Hornet är en fiskmagnet av rang men svår att kasta då den är så lätt. Men får du ut den några meter kommer den att dra mer fisk än något annat bete.

Ett urval Salmo Hornet. Den enda färg man saknar för ett fullt urval är någon form av naturlig löjlig färg

När Mange såg den StrikePro:n trodde direkt han det var en större modell av Salmo Hornet. Det är ett fantastiskt bete med mycket vibration, 50mm långt och väger in på bara 8,7 gram men då det finns en rörlig kula i betet som åker bakåt inuti betet under kastet drar den lätt iväg 30m ändå – ett lättkastat bete trots sin låga vikt. Den fiskar in på ca 1,5 meter, perfekt för gräsabborre.

StrikePro Crankee X. Bra urval av färger här och utan tvekan kvällens bete. 49 och 43 cm på den längst till höger – “natural perch” samt en 40 cm på “rainbow” (Ej med på bild)
Dags för lite konsumentupplysning. En av sakerna Micke delade med sig av
var hur man ibland kan behöva "trimma" beten. När Magne drog ner en Rapala
original säger Micke direkt "ta bort fjäderringen i nosen. Den fiskar 
bättre utan. Ett annat var StrikePron är som bevisats igår ett grymt
bete men några behövde lite trimning. De ville lägga sig lite på vänster 
sida. Det kan ju hända alla wobblers och då kan det vara bra att veta att 
man bara behöver flytta nosöglan lite åt höger eller vänster med en tång
så simmar de spikrakt!!!

Vi började fiska av gräsflaken. Micke och Danne med StrikePro betet och Mange med ett löjfärgat bladebait. Ganska snabbt får Mange två borrar innan ett bottennapp “stjäl” hans bladebait och det blir mek i båten. När Mange sitter och knypplar med linan så hörs Micke (som är mycket rutinerad) säga med lite daller i rösten “f-n jag brände den, Nej! Den tog igen! Den är stooor!!! Håven!”

Danne roddar fram håven samtidigt som Micke står och drillar en stor fisk, som vill allt än att komma ner i håven. Till slut så ger den med sig och hamnar snällt i håven. Vilken fisk!!! 49 cm och 1,5 kg. Det är en bisarr upplevelse. Det ser ut som en Abborre men… Den är bara så mycket större. Och vi har inte ens varit ute 20 minuter. Wow! Micke sätter sig ner och berättar vilken fantastisk fisk det är. Med den längden på annan plats typ Hossmo skulle en fisk på samma längd vägt 2kg. Det märks att Micke är tagen. Så himla skönt – ett liv av fiske och får ändå skakningar när en fin fisk kliver på. Vi älskar det!

Den är en gammal kämpe som säkert är 15 år gammal. Sån fisk ska vårdas. Så efter några snabba foton och vägning, får den gå tillbaka. Som Micke säger “all fisk över 40cm bör få gå tillbaks. De behövs för att hålla bestånden uppe”.

Gräsfladen levererar inte mycket mer, så vi åker iväg till en liten hamn med några bryggor och Micke pekar ut “där, där och där kommer de vara”. Mycket riktigt – På första kastet sitter det en. Och sen en till och helt plötsligt står vi och trippeldrillar. Inga stora, men det hugger på. Sen säger han “jag vill inte vara sån… men det kommer snart vara över, fångsterna sprider ut stimmet och då måste de få återsamla sig innan de börjar hugga igen”. Mycket riktigt, efter en 6-7 fiskar dör det av. Vi flyttar vidare och vi letar nya gräsflak.

Vid en annan plats med bryggor, en massa junk på botten och rörelse säger Micke att det kan komma upp fin fisk. Han håller hela tiden koll på lodet men ingen är hemma. Mange strular igen, kastar bort ännu ett bete och sitter och mekar -igen. Tyvärr verkar linan vara kass så den går av flera gånger under dagen och många beten försvinner på havets botten. Men kanske är det ett tecken för Micke.

När Mange fiffilurar säger han “nu är de här” och 30 sekunder senare står hans spö i fin böj igen. Micke är het! Denna gång är det en 43 centimeters Abborre, strax under kilot som får syna insidan av båten. Samma bete igen. StrikePro-cranken i samma färg igen “Natural perch”. Underbart!

Vi provar lite nya ställen innan vi drar till en vik där Micke säger “löjjakten borde vara på”. Som på beställning 5 min efter vi kommit dit börjar Abborrarna kalasa på och jaga upp löja i ytan. Vi hoppas såklart att det ska bli popperfiske efter Abborre. Abborrarna jagar Löjorna så de hoppar i ytan. Det hoppar och plaskar överallt runt båten. Vi lastar våra poppers in bland Löjbonanzan i hopp om att abborrarna skall hugga, med det vill sig inte riktigt. Ingen abborre kliva på. Konstigt men så är det ibland. Popperfiske är något vi verkligen kan rekommendera, det är ett visuellt fiske som bjuder på mycket spänning. Man ser var betesfisken är och vet att jagande abborre är där.

Just idag så fick vi inget, men popperfisket kan bli riktigt hett i augusti enligt Micke. Då är vattnet förhoppningsvis lite varmare.

Vi provar lite fler ställen alla med den gemensamma nämnaren att det finns nate-öar ute på flaken som vi fiskar i och runt. Till sist är vi tillbaks på dagens första ställe. Mange står och fiskar med dagens bete – StrikePro cranken och rätt vad det är står hans Perception-spö djup båge med en fisk som drar lina från rullen. Kul!!! Det visar sig vara dagens tredje fisk över 40 cm. Denna är precis 40 cm och väger runt 8-900 g.

Abborrfiske när det är som bäst

Ja, ska man sammanfatta kvällen så kan vi väl lätt säga att det var en kväll full av ny kunskap för oss. Det är var verkligen värt att sticka ut med Micke. Har du möjlighet att ta dig till Micke – boka direkt! Du kommer bli en bättre fiskare!!! Visst vi hade inte en fantastisk kväll mängdmässigt – men 3 st över 40cm med 1,5 kg i topp, det är riktigt bra!!!

Och beten – ja du – om inte Mange hade kastat bort sitt blade-bait kanske det hade levererat big time hela kvällen, men utan tvekan, StrikePro Crankee X – vilket bete!!! Tål fart – upp till 4 knop utan att gå konstigt, intensiv gång och fångar fisk, rejält med fisk och stor fisk. Bara att köpa säger vi!

Som grädden på moset – Lite av de lärdomar vi fick från Micke under kvällen:

  • Det är många som är lockade att sätta på någon tunn metalltafs pga gäddan. Använd fluorcarbon typ 0,30 i 70 cm istället. Abborren är verkligt känslig och med rätt tafs kommer du dra dubbelt så mycket fisk.
  • Ska du använda något beteslås, se till att du använder ett som är helt runt där du fäster betet så att tafsen inte hindrar betets rörelse. Fastatach eller double clips funkar utmärkt.
  • Varierad inspinning är A och O. Du kan inte veva ifrån en Abborre. Ös på som om det är en flyende fisk, gör spinnstopp (kort), fiska långsamt och ös på igen. Låt Abborren känna att den jagar och när betet kommer närmre så hugger den.
  • Löjan är utspridd just nu vilket innebär att även Abborarna är utspridda- jaga/leta rätt på fisken och får du inte kontakt snabbt, byt ställe
  • Inte lönt att försöka nöta upp fisken. Hugger inte fisken, flytta istället
  • Trolling kan vara ett mycket bra sätt att hitta fisk. Får du inte kontakt, trolla längs gräskanter tills du får kontakter.
  • Står du och hamrar på ett ställe och fisken till slut kommer in där du är kommer de sannolikt inte hugga ändå. Man påverkar fiskens humör med hamrandet.
  • Stimmen bryts upp av fisket – när huggen slutar – byt ställen och låt vila ett tag. Återkom sen istället efter ett tag när stimmet återsamlats igen
  • Fisken står runt och i gräsflaken – fiska aktivt med cranks, rattlebaits och blades-baits
  • Ju varmare vattnet blir desto mer intensiv och skakig gång vill fisken ha
  • Är vattnet grumligt – kör lite färggladare beten typ “Lemon”. Är vattnet klart så funkar löjaktiga/naturliga färger bäst
  • Siza ner. Abborre är inte Bass. Javisst – stora beten attraherar stor borre, om de är hungriga. Men små beten attraherar fler fisk, och även de större när de kanske inte är lika i stöten – “the peanut effect”. Även man är mätt kan man alltid känna sig sugen på ett litet snack
  • Många gånger när Abborrarna är lite sega och tröga får man mer fisk på cranks av den enkla anledningen, att om man jiggar kanske de nafsar i svansen och biter av paddeln, men nafsas det i änden på en crank så fastnar fisken på kroken ändå

Och slutligen – kommer du från gäddfisket (som vi gör) så finns det några saker att tänka lite extra på

  • När Abborren hugger så öppnar den munnen snabbt, skapar ett vacuum och suger in betet. De har dessutom mkt känsligare munnar än gädda. Du bör inte göra något ninja-mothugg. En kort knyck räcker mer än väl
  • Abborren är mkt känsligare för hur betet presenteras. Minsta skit på betet så hugger den inte
  • Abborrens ögon är placerade på annat sätt och den har annan jaktmetod. Den ser bättre höger/vänster än fram och upp/ner. Räkna inte med att Abborren stiger som en gädda gör. Det är viktigare att hålla sig på ungefär samma djup som borren än gäddan.

Ja det var en bråkdel av all kunskap Micke förmedlade under några timmar på Stora Värtan. Tag chansen själv nu – åk förbi butiken, snacka med grabbarna och varför inte, ta chansen att prova ett riktigt bra Stor-Abborrvatten med den som kan vattnet bäst?

Stort tack Micke för en fantastisk kväll. Skön stämning och bra fiske!!!

//Mange och Danne

Om du är intresserad av vad dropshotfiske efter abborre är så ta gärna en titt på den här artikeln och filmen

https://www.fiskefuralle.se/dropshotskola-for-abborre/

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-experiencen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.
Föregående artikel24-h gäddan från insidan team Brunnberg – not featuring Mange
Nästa artikelMange goes Blekinge #1 – Nu börjar det

1 KOMMENTAR

Comments are closed.