Spöspecial – FiskeFürAlles spöpark

Vi startar nu en serie spöinlägg och ämnar att lägga fokus på en av de viktigaste komponenterna i en bra fiskeutrustning: Ditt fiskespö!

En sportfiskares fascination av beten går det inte att ta fel på: Alla är på jakt efter det perfekta betet och är beredda att lägga årslöner på det ultimata gäddbetet. Det skall helst karvat ur mongolisk ebenholts som åldrats ett par tusen år och sedan sågats ner av munkar i kalsonger, för att ge det den ultimata gången. Vi är inte annorlunda… eller iallafall inte Mange. Alla betesbyggarna jublade förmodligen “Lönedags!” varje gång Mange gick in på betesbyggargatan  :-). Samma sak är det med rullar. Det funderas, fixas, trimmas och fiffas på rullarna… Men egentligen… Rullarna ska ju bara ta in linan…

Det som verkligen gör skillnaden och förmedlar allt som händer där nere under vattenytan, vid det magiska betet… det är ditt fiskespö. Att känna det där hugget i tid kan vara skillnaden mellan att landa eller bränna ditt livs fisk.

Vi vill känna när betet smeker förbi naten eller när en gädda nafsar lite lätt i tailen. Man vill känna minsta förändring och rörelse. Spöt är ditt känselspröt ner i den undre världen. Dessutom kan ett spö anpassat till ditt fiske göra att du orkar att stå och fiska 12 timmar i sträck utan att tröttna. Ett bra spö, anpassat för det fiske du bedriver och dina preferenser är så underbart.

Spön förtjänar mycket mer uppmärksamhet! Många gånger känns diskussionen så enkelspårig och med mycket tyckande och lite fakta – “ska du köpa ett bra ska du köpa XX”. Vi kände dessutom när vi försöka förstå mer i ämnet att det inte finns någon bra guide som samlar den kunskap som finns. Så nu rullar vi igång en stor och härlig serie om fiskespön. En sån där nördig, insnöad serie som bara vi på FiskFüralle älskar att göra!

Låt oss börja med oss själva och vår egen spöpark i FiskeFurAlle. (eller iallafall delar av den… Mange har ett 30-tal spön… Galet)….

Manges urval av fiskespön

När jag började rada spöna jag använder mest insåg jag snabbt att jag verkar ha en viss förkärlek för spön från SavageGear. Hela fyra spön i min startuppsättning kommer från dem, en tillverkare som tyvärr alldeles för få fiskare skulle våga ha på sin favvolista. De har av någon konstig anledning dåligt rykte. Grymt sköna klingor… Men visst – måste man ha rätt klistermärke på spöt kanske de går bort… Men vi tar det från vänster till höger

Tackle industries – en riktig påk för det vansinning tunga fisket – klassat från 84 till helt overkliga 336 gram i kastvikt. Extra Heavy, Medium Fast 9 fot. Den använder jag för det riktigt tunga gummifisket, både shadar och bullar

Westin Powershad 180g – Detta spö köpte jag för att ha med mig till Rügen. Extremt snabb aktion och tyvärr våldsamt överklassat. Jag vågar inte fiska med beten mer än 130g på detta spö. Det är dock extremt trevligt att fiska med. Lätt, rappt och bekvämt för fiske med beten mellan 80-120 g. 8,6 fot

Grim Reaper Spinn – Söder/Savage Gear – otroligt skönt spö nu när jag balanserat om det. Klassat för 110g kastvikt. Kan kasta mer. Mellansnabb aktion. Jätteskönt allroundspö. Jag älskar klingorna så mycket att jag har både spinn och haspelversionen. 9 fot

Savage Gear Stubby 88 – Modell speciellt framtaget för några butiker varav sportfiskeboden i Täby är en. Progressiv aktion klassat upp till 130 gram. Jag använder det som spö för Swimbaits och stora Cranks. Ombalanserat hemma – superskönt. 8,8 fot

Eastfield Slingshot – 40-110 gram – sweetspot (när spöt presterar absolut bäst enligt mig) 70-90gram. Mitt favoritspö för gummin såsom min Likaros och Wingman. Otroligt lätt. Parabolisk aktion. Det tar ett tag att vänja sig vid den långsammare aktionen när man är van vid otroligt rappa spön men otroligt skönt när man vant sig att göra hårdare mothugg. Man får helt enkelt flytta spöt längre. Otroligt lätt och snygg finnish. Lite kort i mitt tyckande – 7,9 fot. Hade varit bättre om det var 8,6. Långt och skönt bakhandtag. Lever i perfekt symbios med min Shimano Curado!

Westin 3776 Jerkbait – Uppvuxen som jag är med längre spön (9-10 fot) så har jag svårt även för korta jerkspön. När det var dags att köpa jerkpåk fastnade jag för detta grymma spö på 7,3 fot och en kastvikt på 40-130 gram. Lagom styvt, skön aktion och det svängda yxhandtaget som dessutom är lite ovalt gör det otroligt lättjerkat. Handtaget må se konstigt ut men det gör att man inte står och smiskar sig själv i armhålan hela tiden

Grim Reaper Haspel – Som ovan – mitt favoritspö när det handlar om distansfiske och spinnarfiske. Bara att dänga iväg betena, du hinner ta en fika innan betet landat

Savage Gear Bushwacker XLNT – Favoriten av alla mina spön faktiskt. 8,6 fot och upp till 60 gram på denna haspeldröm. En sjukt härlig kombo med min Shimano Stella! När Björkizz hjälpte mig förlänga bakhandtaget blev det ännu bättre. Jag älskar detta spö till mindre cranks och framförallt mina Bleakdancer Fly. Sååå grymt!!!

Peters urval av fiskespön

svartzonker fiskespö 7ft
Shimano Compre, Svartzonker 7ft och Eastfiels Slingshot. Först ett Jerkspö, sen ett allround och till sist ett för gummin

Shimano Compadre Musky 6,6 ft – En riktig jerkpåk i en del med Power Heavy-action fast med 1-3 oz vilket motsvarar ca 30-85 gram. Ingen långkastare och det gäller att vara sjukt snabb med mothugget när det är så kort. Med en JB5601 HS så pallar det med det tyngre fisket och finliret får andra spön stå för.

2 st Svartzonker 7 ft – 40-140g betesvikt spinnspö som krokar fint och är progressive-snabb. Mitt allroundspö som krokat 10+, ett gäng runt 8kg och en hel del snipor. 2 arbetshästar som har antingen en Revo Toro 51 hs och en nyare JB5601 HS jerkbaiter för olika tillfällen och behov. Då jag är lång och har långa armar så behövs inte ett jättelångt spö för att få längden i kaströrelsen. Funkar att jerka med, känsligt för gummibeten och jag missar sällan en fisk – prisvärda kombos – som är oömma och tål en hel del stryk.

Eastfield Slingshot  40-110 gram är ett  underbart spö, progressivt paraboliskt helaction vilket gör att du måste vara snabbare och jobba igenom mothugget hela vägen, men å andra sidan är spöt superlätt och känslan är hög. Mitt dedikerade gummispö för vår och höstfisket då det är utrustat med en Daiwa Lexa 300 Lågutväxlad (PWRL 5.1:1) vilket innebär att betet automatiskt går långsammare (ja det är klart, det beror ju på hur snabbt jag vevar) vilket är en fördel när du är stressad i jakten på dagens första hugg. Tillsammans med ett HS så kan du variera genom att byta rulle och det svåraste som finns är att veva långsamt under en längre tid, mental utmaning helt enkelt.

Dannes urval av fiskespön

fiskespön
En kråka och 2 rötter. St Croix och Roots snyggt uppradade

I grund och botten skulle man kunna skriva att jag har ett blått och två svarta fiskespön. Helst skulle jag vilja att det var så enkelt men det är det ju inte. Jag fiskar oftast från båt och har inte behov av långa spön utan trivs bäst med aningen kortare spön. I min vanliga “ut påsjön uppsättning” så har jag följande:

St. Croix Legend Tournament Swimbait 7,10´ – Detta spö är det jag fiskar allra mest med. Det är viktat 28-112gram men pallar för betydligt högre vikter och man kan kasta långt med detta spö. Otroligt känsligt och man känner minsta lilla förändring under vattenytan. Spöt har låg vikt och passar för de flesta situationer och beten helt enkelt. Upplever själv att spöt har en riktigt bra balans. En riktig guldklimp om du frågar mig. Rullen som sitter på är en Daiwa Lexa 300

BFT Roots 6,7 Jerkbait -160 gram – Jerkbaitfisket har varit en av mina paradgrenar och då har jag haft min arbetshäst Roots 6,7. Det är ett kort styvt spö med ganska långt bakhandtag vilket jag gillar just för jerkbait-fisket. I och med den kortare längden upplever jag att jag har bra kontakt med betet och jag tycker fiskespöt har en bra känsla generellt. Jag kan lugnt säga att jag är oförsiktig med min fiskeutrustning och detta spö har fått en hel del stryk och har klarat det med bravur. Rullen som sitter på är Daiwa Lexa 300

BFT Roots 8,6´ 110 gram. –  Ett av de fiskespön som hamnat lite i skymundan sedan jag skaffade St. Croix Swimbait. Men använder det nästan uteslutande för fiske med tailbeten och wobblers av olika slag. Även detta en riktig arbetshäst som klarar det mesta och tål en hel del stryk. Ett riktigt bra allroundspö för spinnfiske helt enkelt. Rullen som sitter på detta spö är en Revo Toro NACL.

En intressant detalj, som du uppmärksamhet läsare kanske noterat, är att att vi tillsammans bara har ett spö som är samma – Mange & Peter har var sitt Eastfield Slingshot. Det kan vara värt att fundera på. Vi fiskar mycket tillsammans, vi fiskar samma typ av fiske, med samma typ av beten och ändå väljer vi så olika spön.

Att säga att det finns ETT spö som passar alla är inte bara en förenkling, det är en utopi. Vi är alla olika: Vi har olika stora plånbokar, vi är olika långa, vi gillar olika typer av spön, vi vill ha olika känsla. Att välja spö handlar om att välja det som passar DIG och DIN typ av fiske med DINA förutsättningar.

Denna serien skriver vi för dig så att du kan hitta DINA nya favoriter, utan att behöva gå igenom en mindre majbrasa av pinnar innan du är nöjd. Vi kör igång denna spöbonanza i och med detta inlägg.  I nästa inlägg benar vi ut den förvirrande begreppsfloran så du inte behöver känna dig bortkollrad när olika spötermer kommer flygandes mot dig.

Snart ska du få spö!

//Mange, Peter och Danne

Om du står i begrepp att köpa ett nytt fiskespö så är det här ett MYCKET bra inlägg som kan ge en bra start på vad du skall börja titta efter.

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-vilka-spon-for-gaddfiske-ska-man-valja-da/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelHangin’ with Joe Trueglide Peterson
Nästa artikelSpöspecial – Nu blir det aktion

3 KOMMENTARER

Comments are closed.