Spöspecial – Förvirrad men på en högre nivå? Vi reder ut begreppen kring fiskespön

FiskeFürAlle fokuserar nu fullt ut på fiskespön i vår spöspecial. Vi själva har varit tvungna att gå igenom en mindre skog av spön för att hamna med en spöpark som passar oss och vårt fiske. Mange gjorde en räkning här i höstas och konstaterade att han hade mer än 30 spön för gädd-och abborrfiske enbart som han tagit sig igenom i sin fiske-karriär.

Viktiga begrepp på ett fiskespö!

För att du lättare ska hitta dina nya favoriter så går vi metodiskt igenom spön och dess beståndsdelar och karaktärer. Denna gång kommer vi fokusera på lite begrepp, ord och förklaringar kring spön utöver det. Saker som är bra att tänka igenom när du plockar bland pinnarna.

Spöklinga

Okej, vi startar med det mest uppenbara, den så kallade klingan. Vad tusan är det? Jo det är den del som är själva spöt. Ta bort handtag, rullfäste och spöringar så har du bara klingan kvar. I och för sig inte så “bara”, det är trots allt den viktigaste delen. Utan den, inget spö. Nedan kan du läsa om vilka de vanligaste materialen är i en klinga.

Material

Idag används i princip två material för att göra spön: Grafit och glassfiber.

Grafit

Grafit eller kolfiber som det också är känt är det vanligaste materialet nu för tiden. Det introducerades på 70-talet och var länge ansett som ett exotiskt och exklusivt material eftersom det kostade mer än fyra gånger så mycket som glasfiber.

Grafit-spön tillverkas med extremt höga temperaturer (ibland över 3000 grader!). Enkelt uttryckt kan man säga att ju varmare ugnarna är desto mer styrkar får du i materialet vilket i sin tur gör att du behöver använda mindre mängd material för att bygga spöt. Spöna kan då bli lättare och känsligare.

Oftast (med några undantag såsom G.Loomis och St Croix) har man minst ett lager glasfiber i spöt också så även om det kallas grafitspö är det mycket sällan 100% grafit.

Grafit är kraftigt strömledande. Att fiska med ett grafitspö under ett åskväder är som att stå och vifta med en åskledare. Börjar det åska – sikta på stranden och kör… Fort…

Glasfiber

Detta materialet ersatte bambu som det vanligaste materialet för spöbygge under 50-talet. Glasfiber ska på inget sätt underskattas. Det är kan blir riktigt bra spön med egenskaper glasfiber har: mjuk aktion och styrka. Kollar du på bass-proffsen är det många som föredrar glasfiberspön framför kolfiber när det handlar om fiske med crank-baits och spinnerbaits.

Överkurs i materialkunskap

IM6, IM7, 30-tonsgrafit mm

Detta är olika namn för att beskriva ”kvaliteten” på grafiten. Det är egentligen ”modulus” man pratar om vilket handlar om styvheten på grafiten. Vill du nörda in på detta så kan du kolla in följande: IM Rating & Ton Rating

  • Standard Graphite (33 million modulus) = 24+ Ton Material (Standard Modulus)
  • IM6 Graphite (36 million modulus) = 30+ Ton Material (Intermediate Modulus)
  • IM7 Graphite (40 million modulus) = 35+ Ton Material (Intermediate Modulus)
  • IM8 Graphite (45 million modulus) = 40+ Ton Material (Mid or High Modulus)

Ska vi förenkla och så är en högre IM-klass eller högre ton-klass styvare men också mer skör. Det krävs mer kunskap för att göra bra och hållbar grafit i IM7 och IM8 men om man lyckas blir spöna mer känsliga och lätta.

Spöringar

De flesta spöringar har idag någon slags metallram med en keramisk ring inuti där linan glider. Priset på spöringar kan skilja sig rejält. En ring kan kosta allt mellan 10 kr och 300 kr.

Silicon carbide, eller SiC, är vanligtvis betraktat som det bästa materialet på spöringar. De har en mycket jämn yta som ger lite friktion under kast och hemtagning. Låg friktion ger längre kast och bekvämare fiske.

Andra material som kan användas är Alconite, Hardloy, Hilary och aluminiumoxid.

Vad gäller själva ramen har de finaste och modernaste spöringarna ramar i titan. Det är ett material med mycket lite ”minne” och skulle spöringen få sig en törn flexar den tillbaka där den ska vara utan skada.

Ett spö med med fler spöringar kostar såklart mer en ett spö med färre. Det du får med flera spöringar är längre kast och en jämnare belastning på spöt vid drillning. Många spöringar är generellt bra. Spöringarna påverkar dock aktionen och spöt blir något styvare med många ringar då de styvar upp.

Handtag

Det finns i princip två sorters material för handtagen: Kork och foam (EVA). Kork är ett fantastiskt material som har bra grepp även om du skulle råka få fiskslem på det. Det förmedlar känslan från linänden på ett bra sätt. Det finns många kvaliteter på kork och det kostar såklart olika. Korkens enda nedsida är att den lätt blir kall när man står och kastar efter gädda eller havsöring i November. Då kan foam vara ditt val. Många betraktar foam som mindre ”premium” men i vår värld är det mer en smaksak, en avvägning mellan estetik och bekävmlighet.

När vi pratar handtag brukar man också prata om ”fullkork” eller ”splitgrip”. Det handlar om det bakre handtaget på spöt och huruvida det är kork hela vägen eller om det finns ett ”främre” och ett ”bakre” bakhandtag där klingan syns mellan. Vi har inte funnit någon skillnad i funktion. De finns de som hävdar att vibrationer skulle kunna kännas bättre vid split-grip men i vår värld är det helt en estetisk sak.

Sannolikheten att du ska känna något extra med dina revben, genom tre lager kläder känns inte så stor. Vissa tycker det ser coolare ut. Vissa, mer cyniska tycker det är billiga spötillverkare som sparar dyr kork och säljer det som bättre :-D. Oavsett vilket det är ditt val. Det enda som kan vara värt att tänka på ur funktionsperspektiv är om du tänker dig använda spöhållare för t ex lite trolling är fullkork att föredra. Då slipper du ha klingan mot spöhållaren.

När vi är inne på handtag så tycker vi det är värt att lyfta fram längden på bakhandtaget som något viktigt att känna på. Först och främst är din längd något att ta hänsyn till. Vi vill gärna att spöt ska ligga bekvämt mellan armbågen och revbenen och där avgör din längd. Ett längre bakhandtag ger också bättre hävstång vid kast och därmed långa kast. Å andra sidan är ett kort bakhandtag mycket smidigare och lättare att hantera.

Ska du hålla på med en massa “close quarter”-fiske och flippa in betet exakt i en liten ficka, kan det vara skönt att inte meka med bakhandtaget. I slutändan handlar det om att hitta det som känns rätt för dig och ditt fiske. Det enda vi egentligen vill säga är att längden på bakhandtaget kan vara värt att väga in när du letar din nya favoritpåk

Rullfäste

De allra flesta fiskepöna har ett rullfäste, metspön från macken är faktiskt exkluderade. När det kommer till rullfäste på spinnspön så är de två vanligaste varianterna; rullfäste (en del) och split reel seat. (tvådelat rullfäste)

fiskespö
Tvådelat rullfäste. Det övre med “trigger” för multirullar. Det under för haspel, utan “trigger”

När det kommer till fiskespön för gädda och abborre så är de flesta rullfästena tillverkade i grafit eller någon typ av plastkomposit. Ytan på rullfästet kan skilja sig en del. Vissa har idag en yta som känns som om rullfästet är gummibeklätt.

Utformningen skiljer sig en mellan spinnspö och haspelspö. På spinnspön så har man ofta en så kallad trigger. Trigger är den del som pekar nedåt och är till för att du skall använda som stöd för ett av fina fingrar.

Vi tar det igen. Det övre med trigger för mulitrullar och det undre för haspelrullar – utan trigger. I detta exempel så har rullfästet även en del som “visar” klingan på fiskespöt. Tyvärr går det  inte att montera en haspelrulle på ett fäste för en multi-rulle och vice versa. Man får ha bestämt rulltyp när man köper spöt

Rullfästet för haspelspön har ingen trigger för fingret utan är helt “ren” från sådant då rullen din hänger på undersidan av spöt och man vill inte ha saker som är i vägen för att bra grepp runt spöt och rullen.

Antal spödelar

Det finns spön med 1-4 delar. Här handlar det om avvägning mellan funktion och bekvämlighet. Ett odelat (endelat) spö är starkare, hållbarare och faktiskt också något bättre på att förmedla känslan från betet. En övergång i form av en delning/skarv, dödar en del av vibrationerna.

Å andra sidan kan det vara ganska opraktiskt och jobbigt att ha ett endelat spö på 3 meter. Det kan vara jobbigt att stuva i bil, båt eller traska runt med. Det finns resespön med upp till fyra delar för att göra det enklare att resa med.

Holk

Själva övergången/skarven mellan spödelarna kallas holk. Det finns två sorters holk:

  • spigotholk – spöt kapas och ett rör eller en solid bit fästs in i underdelen av spöt. Överdelen träs sedan över röret/spigoten. Denna skarv betraktas som mer exklusiv, exakt och förmedla något bättre känsla. Försök inte trycka ihop delarna fullt ut. Det SKA vara en glipa

    spigotholkar up close
  • topp-över – spöt kapas och en konisk del fästs på överdelen. Denna träs sedan över underdelen.

Spölängd

Längden på spöt påverkas både av varifrån man fiskar, teknik och personliga preferenser.

Fördelarna med långa spön är att du kastar längre, det är lättare att göra mothugg du då du flyttar mer lina = sätter kroken bättre när du drar spöt uppåt. Du kan också styra bättre under drillen t ex om du vill styra fisken runt ett växtbälte. Slutligen att du drillar bättre: fisken har mer att spö att jobba mot. Långa spön kan lätt bli framtunga så balansen påverkas såklart av spöt längd. 

Fördelarna med korta spön å andra sidan är smidighet och balans.  Du kan kasta kortare kast och kasta mer exakt. Fiskar du vertikalt vill du också ha ett kortare spö så du kan hålla ditt bete i ekolodskonen.

Det kommer helt enkelt ner till varifrån du fiskar och med vilken teknik. Står du och kastar från land, vill du ha ett långt spö, så då täcker mycket vatten. Står du å andra sidan i en båt och fiskar i fickor och garage kanske du har ett bättre fiske med ett kort och kontrollerbart spö

Vi kommer fortsätta gotta oss spön i fortsättningen. We’ll be back 😉

//Mange, Danne & Peter

Vi har redan snuddat i ämnet tidigare i vår spöspecial. Vi har pratat:

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-nu-blir-det-aktion/

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-kastvikt-och-power/

Vi har gått igenom vår egna spöpark. Sen har vi lite tips för att köpa bra fiskespön i olika prisklasser. Viktigt att komma ihåg är att ett bra spö är ett spö du trivs att fiska med, oavsett märke, pris mm – så enkelt är det. Det gäller bara att hitta det.

https://www.fiskefuralle.se/att-valja-spo-lite-tips-och-tankar/

https://www.fiskefuralle.se/spospecial-fiskefuralles-spopark/

Disclaimer: Artikeln kan innehålla spår av nötter. Vi reserverar oss därför för eventuella stavfel, felsyftningar, grammatisk missbruk och eventuella faktafel. Vi är ju trots allt bara vanliga nötter.

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-experiencen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.
Föregående artikelSpöspecial – Kastvikt och Power
Nästa artikelÄntligen avrostad – Premiärtur med Alexander Lukas

2 KOMMENTARER

Comments are closed.