Då har det hänt! Jag har blivit med airbrush. Ett ögonblick jag faktiskt inte trodde skulle hända att jag skulle köra airbrush för hårdbeten. De flesta som börjar med betesbyggnad börjar hårda beten och blir mjuka över tiden. Först något tailbete för att sen gå över till jerkbaits och gummi. Eller det var iallafall hur det var “på den gamla goda tiden” dvs 2-3 år sedan. Nu verkar alla gå direkt på att göra egna gummin – riktigt skoj!!!
Jag var själv lite mer “new school” och började med gummi och har aldrig haft en tanke på att göra hårda beten. Det kändes så meckigt. Det var såga, slipa, lacka, vikta, måla och lacka igen. Och allt det kräver mycket prylar… Det låter konstigt att jag, som har en (viss) kärlek till prylar, såg mängden prylar som avskräckande. Vanligtvis brukar jag känna mig som Joakim von Anka som simmar runt bland sina pengar i valvet när det gäller fiskeprylar… Men ICKE. Jag säger NEJ till prylar för hårda beten(eller sa NEJ)…
Anledningen var nog kombinationen av mängden prylar som skulle köpas och den långsamma tillverkningsprocessen. Jag kände att jag skulle hinna få gråa hår innan ett enda bete skulle vara klart… Mitt tålamod är inte det bästa (när jag inte fiskar, då kan jag stå i två veckor utan att klaga… Konstigt :-)). Faktiskt var torkhjulet i sig ett stort problem… Det tar ju sån jäkla plats och min mancave är ju full ändå!
Men på något omärkligt sätt utan jag själv har märkt det, har jag förberett mig för att göra hårda beten. Jag har liksom smugit på mig själv. Låter märkligt men så är det nog. Jag har gått och burit och utvecklat idén kring det som blev Bleak Dancer under 1 år eller mer innan jag fick tummen ur.
Jag hade experimenterat lite med Polyuretan och så men när jag upptäckte att UV-lacken från Alumilite såldes i Sverige, som INTE behöver torkhjul så var en stor puckel avklarad. Då började tanken om hårda beten bli mer konkret och när jag gick ut i garaget och tittade mig omkring så fanns där ju redan hård plast att gjuta av… En kompressor att måla med… Den hade jag “råkat” köpa vid något tillfälle när jag tyckte det skulle vara bra om utifall att man behövde pumpa ett däck eller så… (lurad av mig själv igen) och var det inte… JO, det låg också en motor till ett torkhjul som jag kom på jag köpt för flera år sen när någon la ut om beggade motorer.
Då öppnades Pandoras box. När jag sen var förbi Cissi (Micke Caesar-Lures rosa/blonda alterego) och berättade om mina storslagna planer och frågade vilken spruta hon/han/hen använde fick Cissi ett sånt pillimarisk leende som bara Cissi kan få… “Följ med ner!” sa Micke/Cissi. Fram ur ett skåp drar han fram inte en utan två avlagda, fullt fungerande sprutor jag kunde låna, OCH han skickade hem mig med lite färg”. Nu var det kört… 😀
Nu har jag hunnit göra några beten och måla lite grand. När jag började måla fanns det ingen bra manual utan lite “bits and pieces” här och där. Hur funkar en airbrush, vilka tekniker kan man använda, hur göra man? Vad gör man när man målat – lägger man bara bort sprutan? Hur gör man när man byter färg?
Många frågor och få svar så jag lekte detektiv med Google och Youtube och frågade alla som målade själva. För att du ska slippa göra allt det jobbet tänkte jag i detta + något inlägg till göra din resa lite kortare och inte behöva göra precis alla felen jag gjort när jag började. Sen ska vi kolla inte lite mer avancerade målningstekniker också med två av de målare jag har mest respekt för. Otroligt duktiga båda två! Vem då? säger du. Vänta säger jag. Det får bli en cliff-hanger!

Airbrush – vad är det? Ja det är en intressant fråga. Googlar men på ”vad är airbrush” får man förvånande nog inte upp något om billackning eller betesbyggande utan make-up! Det var en applikation jag inte ens tänkt på… Och det verkar vara den vanligaste. Eller iallafall googlas det mer på make-up än på bygga beten. Konstigt men sant… Vad pysslar folk med egentligen? Står inte alla ute i garaget eller i sin lilla hencave och målar beten? Konstigt tycker vi men vi accepterar det inte! Vi på FiskeFürAlle står rakryggade i kampen om den primär användningen av airbrush! Det är faktiskt därför vi startade bloggen från början 😉

En airbrush är helt enkelt en pistol där du kopplar på tryckluft. När du trycker ner knappen släpper du på luft som rusar genom sprutan. Luftrörelsen skapar ett sug som drar med och finfördelar färgen till ett ”moln”. Närheten till objektet du målar, mängden luft och färg styr om du får ett ”heltäckande” moln som täcker hela eller stora delar av betet eller om du gör en fin linje.
Två typer av airbrush-pistoler
Det finns två grundläggande olika typer av sprutor. Jag har inte hittat några bra svenska namn på det så vi kallar det helt enkelt på vanlig bondskånska för ”single action” och ”dual action”.
Single action innebär att knappen bara har en funktion – att vara gaspedal. Blandningen färg/luft är redan bestämd och genom att trycka ner ökar du bara luft/färgmängden.
Dual action har, precis som det låter, knappen två funktioner. Rörelsen på knappen upp/ner styr mängden luft och rörelsen bak/fram styr mängden färg så du kan alltid ha full kontroll på din målning.
Lite svårare att måla med, men mycket mer mångsidigt när man fått in känslan i fingrarna. Lite som när man ska lära sig köra bil. Jag (och där är jag nog heeeelt unik :-)), var lite hård på gasen, kopplingen och bromsen. Min stackars bil och min far (mor hade inte tillräckligt starkt hjärta) fick vara med om både tokrusningar, lamellslirningar och tvärnitar både en och två gånger innan jag började förstå att man måste vara försiktig med pedalerna på familjens Volvo 244.. En airbrush är likadant. Det blir lätt ”allt eller inget” men man lär sig snart. Även en klumpeduns som jag…
Fördelar | Single action | Dual action |
Billigare | Mer kontroll | |
Färre delar/mindre komplex | Flexibilitet | |
Lätt att göra ren | Hanterar finare jobb | |
Bra att täcka med | Mer mångsidig | |
Nackdelar | Begränsad kapacitet | Dyrare |
Mindre kontroll | Komplexare | |
Tar lite längre tid att lära sig |
Alla jag känner använder dual action. Målar du beten så kommer du både kunna vilja göra övergångar mellan t ex rygg och sida med ”fadningar” samtidigt som du vill kunna måla t ex finare detaljer som fenor, gälar och mönster/ränder. Dual action känns som rätt väg att gå och det är också den väg jag gått.
Vilken utrustning behövs då för att måla airbrush?
Ja för själva målandet behöver du tre saker:
- En spruta/airbrush
- Kompressor
- Färg
- Något att göra rent med
Nu är vi inne på det svåra. Det finns många skolor och många preferenser här och det är väl både beroende på vilka förutsättningar man har hemma (utrymme mm), hur mycket man har målat och hur mycket man ska måla. Jag kommer skriva detta utifrån mina tankar och resonemang jag fört med mig själv och andra när jag skulle köpa mina första prylar så jag gör verkligen inga anspråk på att säga att mina resonemang är det enda rätta (eller jo, självklart kan man tänka annorlunda än jag, men då har man ju fel :-D). Jag har snackat med många av mina betesbyggande vänner och de har resonerat på liknande sätt så något rätt har väl någon av oss iaf 😉
Airbrush
Att du får vad du betalar för gäller här också. En dyrare spruta är bättre. Du har fler justeringsmöjligheter och den målar mer exakt. T ex går det bättre att göra smala streck och små prickar på ett bra sätt med en dyrare. Du får färre splash och generellt fler möjligheter. På de riktigt dyra har dessutom möjlighet att ställa trycket. Men å andra sidan så sker en stor del av det vanliga målandet mycket med olika maskningar och mallar så man kan fråga sig hur avancerad spruta du behöver.
Det verkar finnas två skolor hos betesbyggarna – Många mycket erfarna målare (TN, Caesar Lures mfl) som använt eller fortfarande använder en billig spruta – Biltemas Dual action. (CL har numera gått över till Iwata men målade länge med Biltema innan en utflykt i Bangkok med svarttaxi och andra faror resulterade i den sprutan han har nu 🙂 ).

Å andra sidan har vi många som kör Iwata som verkar vara ”king of the hill”.

Mitt resonemang var köp något billigt för att testa mig fram. Känner jag att jag tycker det kul, jag kommer att måla en del och jag upplever att det kan finnas begränsningar med sprutan i hur jag vill måla så köper jag upp mig. Jag provade att måla med Mickes spruta jag fick låna. Det funkade bra och jag kände jag vill köpa en egen. Efter att konfererat med vännen Klas på Wv-Lures kom vi fram till att Createx spruta förmodligen skulle vara rätt för mig så den har jag nu.

Så tre Airbrushalternativ för dig
- Biltemas airbrushspruta – Bra, billig och gör jobbet. 269 kr. Länk hittar du här. Denna har gängad luft-anslutning på 1/8 tum. Bra att veta.
- Createx Airbrush – Lite dyrare, lite finare som klarar lite mer finlir än Biltema-sprutan. Ca 750 kr. Länk hittar du här. Det är denna jag använder. Denna har snabbkoppling på 1/8 tum för luften.
- Iwata Airbrush – finsprutan för den som målar mycket olika saker. Finmodellen kostar ca 3500 kr i ursprungspris. I skrivande stund har WV ett erbjudande på en tusing lägre. Länk hittar du här Vet inte vad anslutningen
Jag har länkat till WV-Lures för det har alltid funkat felfritt. Självklart finns sprutorna att köpa fler ställen. Google kan hjälpa dig som alltid att hitta andra siter. Svensk Fiskeshop har också varit mycket tillmötesgående när jag varit i kontakt med dem
Tänk på att sprutorna har olika anslutningar. Det kan vara anslutning med gänga eller med snabbkoppling och anslutningen kan vara 1/8-tum eller 1/4-tum. Det var lite mek innan jag hade rätt anslutning men Svensk Fiskeshop var ett bra ställe att hitta rätt lösning. Räkna inte med att du ska kunna måla från dag 1 om du inte gjort hemläxan innan (som jag inte hade). Det tog en vecka att komma rätt. Tålamod… Tålamod…! Här är länken till Svensk Fiskeshops sida med allt möjligt du skulle kunna tänkas behöva inklusive luftslangar och snabbkopplingar
Airbrushfärger
Man brukar använda vattenbaserade färger. Det är bättre både för lukten och hälsan även om det även finns lösningsbaserade färger. Färgerna är främst fyra typer
- Opaque – heltäckande färger utan transparens
- Transparent – släpper igenom underliggande färg också. Snygg på folie och lätt att blanda på objektet – blått och gult blir grönt osv
- Pearl – ger pärlemoeffekt. Trevligt för att lägga fjäll på beten
- Iridiserande – pärlemoeffekt men också en lätt färgskiftande effekt beroende på ljusinfallet. Ser cool ut.
Utöver färgerna kan det vara bra att ha ha något att spä ut med. Antingen destillerat vatten (vet faktiskt inte varför det ska vara destillerat) eller någon av märkenas färdiga förtunning.
De vanligaste är Comart och Createx. Jag valde väl Createx för att det fanns mest tillgängligt. Jag har också provat att köra Panduros färger som jag spätt ut till rätt viskositet. Funkar också faktiskt jättebra.
Dock har jag sprungit på ett problem med Createx vita Opaque. Den tätar igen sprutan och kommer inte ut som “dimma”. Den är för tjock på något sätt. Jag har sett att jag inte är ensam om problemet. Om du inte spär ut den är den för tjock för de flesta sprutor med standardtryck på luften. Lösningen var att spä ut färgen och köra flera lager istället. Har du en kompressor med mycket tryck kan du trycka på trycket och då ska det fungera bra också.
Hur många färger ska man ha då? Ja här är det otroligt lätt att gå igång och köpa på sig otroligt många små fina burkar. Man vill ju liksom ha allt men det jag kom fram till var det jag behövde utifrån det jag tänkte måla (naturligt typ strömming, mört, brax, borre, gädda) var:
- Svart och Vit opaque – det vanligaste är att grunda med vit opaque
- Transparent blå, grön, gul, svart, vit, brun
- Pearl vit, grå, guld
Sen blev det någon färg till men du kommer otroligt långt med dessa. De går att blanda för att få de flesta kulörer. Det jag tänkte göra att köpa små andra flaskor och ha färdiga favvo-blandningar att måla med när jag ska göra ngt speciellt.
Airbrush och val av Kompressor:
Kompressor det lite olika modeller på: Med/utan lufttank samt med och utan vattenavskiljare.
Utan tank är de billigaste du kan hitta på Jula eller Clas Ohlson. De funkar helt OK men saknar det extra tryck du kan behöva för ibland. De har heller inte ställbart tryck utan kör på ett. Jag kan uppleva att eftersom kompressorn är direktverkande så kommer luften i små olikheter i trycket. Kan överhettas om du kör mycket

Med tank – klart bättre. Trycket byggs upp i en tank som funkar som “plånbok” för luften. Kompressorn går när du använt en del luft från tanken och trycket börjar gå ner. Alltid jämt luftflöde. Tystare eftersom den inte kör hela tiden. Att föredra om du ska måla lite extra men är dyrare. Välj då en med vattenavskiljare och möjlighet att välja trycket.

Den billigaste som jag kör en tidig variant hittar du på Clas Ohlson. 800 kr. Länk har du här
En specialgjord kompressor för airbrush är Iwata Nina jet för ca 2500 kr. Länk hittar du här
Sen har vi en kompressor som rekommenderas av Mange Lindgren (MB79) och han målar ju en del så den kan inte vara helt dålig. Tyvärr kan man inte länka direkt till kompressorn så gå in på Duabhuset.se och sök efter kompressor ljudsvag JWS15
Övrigt
Utöver nämda utrustning för att komma igång behöver du något medel för att regnöra airbrushen. Jag använder Createx men även nagellacksborttagare med etylacetat i funkar. Det finns även speciella borstset att göra rent med och sen kan tops vara bra för att göra rent koppen.
Sen är det upp till dig vilka tekniker du vill måla med men någon form av OH-plast för mallar samt nät om du vill måla fjäll. Det finns en uppsjö olika. Löknät ger stora fjäll, det finns mindre att köpa på svensk fiskeshop om det känns roligare.
Hoppas du fann denna genomgång matnyttig och om du inte börjat måla att den kan ge dig lite råd och tips längs vägen:-). Det kan vara lite frustrerande ibland…
//Maggen
Här hittar mer intressant om betesbyggande
https://www.fiskefuralle.se/pysselfuralle-ny-lack-for-hardbeten-alumiuv/
Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
[…] Edit:Om du känner att du är sugen att börja måla beten så har vi skapat en guide för nybörjare som du hittar genom att klicka här […]
[…] Edit:Om du känner att du är sugen att börja måla beten så har vi skapat en guide för nybörjare som du hittar genom att klicka här […]
[…] https://www.fiskefuralle.se/airbrush-for-nyborjare-och-andra-noobs-vad-behovs-for-att-borja-mala-bet… […]