Gädda på hösten – hur gör Sean Wit?

-Att fiske efter gädda på hösten kan vara något av det mest frustrerande men ack väl något av det mest spännande och roliga man kan göra. Det kan upplevas vara helt tyst och “dött”, precis som gäddan lämnat de svenska vattnen för att dra på en välförtjänt semester i värmen. Nu är det dags att prata med ett riktigt proffs på gädda – Sean Wit!

Timmar och åter timmar av precis ingenting förutom en hiskelig massa kast med bete utan resultat. Men då och då händer det. Stunden när man träffar rätt både i tid och plats och det blir total frenesi i gäddans jakt på mat… och en kort stund senare är det över igen.

I sann FiskeFürAlle blev vi nyfikna på hur andra gör och kontaktade därför i fjol några (7 för att vara exakt) av Sveriges bästa gäddfiskare (Länkar hittar du i slutet av denna artikel) och vi kände att det var så intressant att vi valde att göra samma sak. Först ut var Trumman och nu vänder vi blickarna utanför Svea rikes gränser 🙂

Vem är Sean Wit?

Nu ska vi snacka med en person som inte är känd i alla stugor i Sverige…ännu. Vi pratar om Sean Wit. Vi dök på Sean på instagram där han delade bilder på gäddor som fick hakan dunsa i backen. Sean håller till normalt till i Holland (ja han är holländare :)). Sen kommer rapporter från Dalsland i ett av sina instagraminlägg och vi blev helt förvirrade…. Dalsland… som i Dalsland i Sverige???

Han fiskar uppenbarligen inte bara i sina hemmavatten i Holland. Intressant. Det visade sig sen när ett svensk fiskemagasin hade en feature om Sean Wit. Artikeln var om hans erfarenhet från både Holalland OCH Sverige om  hans sökande efter storgäddan i Sverige medels trolling. Bevisligen lägger Sean mycket tid i Svenska vatten.  Vi var bara tvungna att prata med denna storfiskmagnet!

Som en kort introduktion av Sean, kolla i denna video. Bara så ni vet, betet i munnen på gäddan är 25cm långt. Känn på den 🙂

Hej Sean Wit, kan du berätta lite om dig själv? 

Hej killar , tack för att jag får vara med

Jag bor i Hilversum, som ligger i mitten av Nederländerna, nära några av de större sjöarna i landet. Jag fokuserar mitt fiske på rovfisk. Stor gädda är mitt huvudsakliga mål. Jag har skrivit blogg och artiklar i tidningar för ett par år nu. För nästan ett år sedan började jag samarbeta med Savage Gear och jag startade mitt eget företag, White Label fishing. Förutom att ge information om fiske efter predatorer, kommer White Label Fishing vara en plattform för kvalitets- fiskeguider i Europa, med mig själv som en guide i både Sverige och Nederländerna .

Vart fiskar du och var karakteriserar dina hemmavatten? 

Jag fiskar en hel mängd olika typer av vatten både i Holland och i Sverige. Jag föredrar att fiska i klart vatten och vatten som håller en stor population med stor gädda. Inte alla vatten i Holland har klart vatten, men det blir bättre år för år och så även populationen med gädda. I Sverige så fokuserar jag på Vänern när vindarna tillåter mig att fiska på öppet vatten. I så inte är fallet så är det mindre insjöar som gäller.

Vilket är det första stället du söker när du är ute efter höstgäddan? Och varför just de ställena?

Det beror lite på säsongen. Innan leken på våren är det grunda vatten. Det beror ofta på vind och andel solljus. Här har man möjlighet att se på kartor vilka vatten som kan tänkas hålla bra fisk. Efter leken vill gäddan äta upp sig och då brukar gäddan fokusera på mindre gäddor eller på betesfisk som samlas för lek. Normalt är den bästa perioden direkt efter leken och skall äta upp sig. Tex mörten är på grunda platser för att leka och då kan det bli helt galet fiske om man lyckas pricka rätt.

Under hösten så kan bra platser vara områden där vegetationen är på tillbakagång. På varma höstdagar kan det vara områden med grunt vatten där gäddan har chans att värma upp sig och förbereda sig för förflyttning. I grunda vatten kan branter nära djupare områden vara riktigt bra, så det är dessa ställen jag startar med.

And a nice profile pic of Sean Wit the pikeman
And a nice profile pic of Sean the pikeman
Vilka andra ställen letar du fisk om den ursprungliga planen inte fungerar?

När det gäller gäddfisket så handlar det om att “läsa” vattnet och förutsättningarna och lägga ett pussel med den information man har. Förhållandena kan ändras drastiskt under en fisketur och det handlar om hur bra man är på att anpassa sig efter rådande förhållanden om man skall vara framgångsrik. Just att anpassa efter omständigheterna är inte lätt och det kan vara mycket frustrerande, men det är så det är med gäddfisket.

Det handlar om att våga prova nya saker som man normalt inte gör. tex Speedtrolling (6-7km/h) är ett bra exempel. Vi hade galet bra resultat under vintern när vi trollade i de farterna och huggen som kommer då är duktigt hårda.

Vad använde du  använder du för teknik och taktik?

När det kommer till teknik så är jag ett stort fan av Structure scan på lodet, undervattenkameror och sonarcharts Live och elmotorer. Ett exempel är min Motorguide Xi5 som jag har kopplat till mitt Lowrance Gen 3, fungerar riktigt bra tillsammans. Man har möjlighet att lägga en rutt med cruisecontrollen vilket gör mitt liv som guide mycket enklare.

När det kommer till undervattenkameror så är det, förutom rolighetsfaktorn, möjligheten att se en stor gädda hugga på betet. Om man kombinerar en Waterwolf’s HD kamera med GPS spårning och tidsstämpel och datum så kan jag se “följare” och därav lokalisera dem och lära mig fiskens beteende. De coola videos som ligger på Instagram är bara en häftig bonus.

När det handlar om att hitta fisken så använder jag metoder som trolling och vanligt spinnfiske. Beroende på säsong och om gäddan är samlad på en plats eller vitt utspridd så byter vi metod för att få ut så mycket som möjligt av situationen.

Vad har du för favoritbeten för höstfisket efter gäddan?

Är det trolling så gillar jag att fiska med Savage Gears line thru beten. 30 och 40 cm regnbågsöring. Jag har inte fiskat med 25cm varianten på hösten men baserat på resultaten under våren och sommaren så finns det chans att det kommer bli en riktigt dräpare även under hösten.

Rasslande beten som Spro Screaming Devil är riktigt bra när man skall fiska nära botten. Betesfisk som stor strömming eller sardin kan vara riktigt effektivt under hösten och vintern. I Sverige skulle jag även trolla med swimbaits, sakta och inte för djupt. Helt enkelt arbeta sig ned mot djupare vatten om gäddan är seg och sedan försöka variera fart mm

Well there is no doubt that Sean is big fan of big swimbaits for trolling. As for baits in front of him there is some our favourite lures of all time: Lucky Lures
Jo det är väll ingen tvekan att Sean gillar stora Swimbaits när han trollar. Som mannen själv säger “när det gäller beten gillar jag Swimbaits som Lucky lures (Esox V2 and Lucky Perch), ine-thru Roach (25cm) och Trout (30/40cm) från Savage Gear”. Här ligger allt serveratat redo för action
Not that much to say - is there... Awesome bait
Inte mycket att säga… Lucky Lures Esox… Fantastiskt bete

När det gäller spinnfiske så kommer gäddan när  vintern närmar sig upp sig så försök fiska på strukturer, helst nära grundområden tex utanför en vik som har bottenskydd och där strömmarna ändras. När vattnet börjar bli kallare så är är grunda vikar bra förutsatt att det finns tillgång till djupare vatten i anslutning till viken.

Några andra tips inför höstfisket? 

I holländska sjöar och vattendrag migrerar gäddan till deras vinter plats. Om du känner till deras flyttväg, har du  god chans att hitta en hel del stora fiskar.

I Sverige verkar det som gäddan flyttar sig i mindre utsträckning än i Nederländerna. Vatten är djupare och med sådana djup blir strukturen mindre viktig. I Nederländerna är hamnar hamnar, små grunda kanaler och platser där det finns en hel del av mänsklig verksamhet bra vinterplatser. Hus mm skapar värme, vilket påverkar vattentemperaturen. Inte mycket, men 0,5 grader kan göra en stor skillnad.

Platser med mycket mänsklig aktivitet har ofta byggnader som omger vattnet. Dessa omgivningar ger skydd från den kalla vinterns vind, detta utöver temperaturen och husrum, människor som kastar mat i vattnet.

Mat lockar braxen och mört, som lockar gädda. Sådana förhållanden förekommer inte så ofta i Sverige, särskilt på stora sjöar som Vänern. Svenska vintrarna är också mycket kallare än nederländska, vilket ger ett tjockt lager av is. Vi har inte haft en riktig vinter i Holland i mer än sex år nu.

Ja du, Sean I Sverige har vi väl två läger. Lägret som längtarr efter isen och dra ut och isfiska. Sen har vi lägret där vi tillhör som tycker att vintern är en enda lång pina där vi klättrar på väggar och bygger beten. Vi är avundsjuka på er som har öppet vatten året om 🙂

Stort tack för ditt deltagande och vi hoppas verkligen det finns möjlighet att fiska tillsammans i framtiden 🙂

Ps. Skulle du vilja få tag i Sean för lite seriös guidning efter gädda i Holland eller Dalsland kan du kontakta honom direkt på Facebook på han sida Whitelabelfishing. Länken är här Ds.

//Magnus

Förra årets intervjuobjekt – samtliga fantastiska fiskare. Svenska mästare, pro team medlemmar och fiskeguider, vinnare av TREXgäddan osv. och de är extremet generösa med tips och erfarenheter på just höstfisket efter gäddan.Vi kände själva att vi var nyfikna på mer information och tips gällande höstfisket och bestämde oss för att göra ytterligare intervjuer i serien.

Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan
Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten:
Tero PaakkiJimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” ClaessonTomasz “Polski” AnderssonEvelina HenriksenNiklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell 

Följ gärna FiskeFürAlle på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle

Föregående artikelAutumn pike – Sean Wit style
Nästa artikelAutumn Pike – Finn Sloth-Hansen style – Danish record holder for Pike

1 KOMMENTAR

Comments are closed.