Vårfiske efter gädda – hur gör Jimmy Lindahl?

Vår Sverigeresa genom ett vårdoftande Sverige, i jakt på inspiration och kunskap om vårfisket efter gädda, fortsätter. Vi tar oss från Götlaborg, Göta älv och Tero Paakki till ett stopp i Skåne hos Jimmy Lindahl. Storfiskare av rang, TV-kändis från ”fiska med Anders” och med i Team CWC.

Har du barn och inte introducerat “Fiska med Anders” ännu, gör det! Faktaspäckat, kul och lekfullt på barnens nivå men också något för föräldrarna. Intervjun skedde under brinnande sportfiskemassa i Älvsjö och vi på FiskeFürAlle tackar dig Jimpa för du tog dig tid att komma bort till vår lilla lugna lekvik i det stora mässhavet.

På tal om storfiskare av rang så fick jag möjligheten att prata allvar och annat med Fly vs. Jerk-vinnaren Trumman över en öl efter fredagens mässliga aktiviteter. Vid något tillfälle nämnde jag att vi gjort intervjun under dagen och Trumman – som redan sken som en sol ökade i lyskraft till en supernova och sa ungefär

”Jag har fiskat med många många duktiga fiskare under mina 30 år i branschen… men Jimpa… den j-veln… han har något speciellt. Han lyckas alltid. Han är riktigt jobbig HAHAHA”.

Inget dåligt omdöme från en som själv är mångas idol gäddfiskeidol.

image

Vem är då den där Jimpa?

Jimmy Lindahl är biolog och håller på med vattenvård och fiske mest hela tiden och det märks också hans inställning till fiske. Han kan hur vatten och fiskar beter sig, vilket ni kommer att kunna läsa under intervjun. Jimmy är en fantastiskt trevlig kille med många historier. Intervjun med Jimmy var otroligt underhållande och full med energi. Engagemanget för fiskevården syntes tydligt, både i röstläge, intensitet och kroppsspråk – en passion helt enkelt! Det är inte ofta jag sitter tyst… Men i detta sällskapet var det bara att åka med och lyssna och njuta.

Jimmy Lindahl, vilket är ditt hemmavatten?

Jag fiskar i många olika vatten men jag har nog lagt mest tid i Blekinges underbara skärgård och får nog betrakta det som hemmavatten. Det är en spännande miljö med mycket klart vatten. Vanligaste botten är blåstång men inne i vikarna kan man hitta många olika sorters nate och tyvärr också grönslick.

Många av de potentiellt produktiva vikarna är helt tomma från fisk pga av övergödningen och den beväxning som blir av det. De senaste åren har det dock varit på tillbakagång så vi får hoppas det beror på minskad övergödning.

Knädjupt eller inte... Det krävs en bra båt för att ta sig runt kobbar, skär och alla luriga stenar som ligger och väntar på en båt att anfalla
Knädjupt eller inte… Det krävs en bra båt för att ta sig runt kobbar, skär och alla luriga stenar som ligger och väntar på en båt att anfalla

Många förknippar Blekinge med fiske i knädjupt vatten och hävdar att det beror på den ökande mängden säl. Jag tror inte det stämmer. Dels hittade vi fisken inne på riktigt grunt vatten redan innan sälen kom tillbaka och dels har jag haft några av mina bästa fisken på djupare vatten så det är en klar förenkling att säga att fisken bara finns inne på det grunda som generell tes. Men visst är det kul att fiska grunt och se vad som händer!

Fiskar man på de grunda partierna är fisket absolut bäst vid högvatten. Vid lågvatten försvinner fiskarnas ståndplatser och de får börja leta nya. Det blir fokus på annat helt enkelt.

Om att hitta fisken – Hur hittar man man gäddan under förleken?

Att hitta fisken kan vara svårt. Man fiskar ju på fisk som egentligen inte vill äta utan helst av allt bara stå ostört, vila och sätta rom så de gör ju inte direkt reklam för sig. Var man hittar fiskarna beror väldigt mycket på när på förlekssäsongen vi pratar om.

Jag har en filosofi som jag tycker verkar stämma bra: i början när isen går – då står det stor fisk i vikarna. Då står de där och vilar. Då gäller: först på plats får störst. Damerna gillar inte att bli störda och vill man ha en chans på dessa bör man vara både först på plats och försiktig under man fiskar. Gärna ankra diskret och ligga stilla.

Myyyy prrreeecioooouusssss. Gollum, förlåt Jimpa, verkar gilla sin Talon. Grym för diskreta anrkingar!
Myyyy prrreeecioooouusssss. Gollum, förlåt Jimpa, verkar gilla sin Talon. Grym för diskreta anrkingar!

Sen kommer en knivig period när smågäddorna börjar röra sig in. Då verkar de stora fly fältet. De vill inte vara nära de små. De vill vara ifred, de behöver stå stilla och producera rom. Förmodligen stör båtarna också så självklart påverkar trycket på en vik fisket. Jag brukar helt enkelt söka på ”mindre uppenbara” ställen än mitt på botten inne lekviken.

Ser jag det är dammoln och små gäddor så känns det nästan onödigt att vara kvar. Då rullar jag vidare. Visst kan man ha fantastiska mängdfisken på mindre fisk men vad är poängen med det? Det påverkar beståndet och det framtida fisket ganska mycket. Jag tänker mer att jag vill ha 10-15 fiskar och gå efter de stora fiskarna och med stora fiskar menar jag 7-8 kg och större. Då brukar kanter och mer skyddade områden vara bra platser att söka på. Såklart alltid in anslutning till lekvikarna.

En bra grej att tänka på, som jag alltid har med mig, är att fiskarna alltid vill ha så mycket ”tak över huvudet” som möjligt. I Blekinge är det generellt sett alltid bäst att fiska när det är högvatten. Fisken letar hela tiden efter mycket skydd och tak över huvudet. Högvatten – mer vatten över huvudet och stubbvassen från i fjol ligger under vatten och access till vass = mer skydd. Då är de där… Det gäller att ha pannben och inte bli lockad att dra in till småfiskarna. Hittar man stor finns det ofta fler nära. Leta strukturer och branter, spetsar. Under våren handlar det väldigt mycket mer om att leta leta struktur än betesfisk.

Jimmy Lindahl: Kolla in huvudet på den damen!
Jimmy Lindahl:Kolla in huvudet på den damen!

Om att hitta fisken: Under och efterleksperioden

I mina vatten, och generellt i landet har det blivit ett klart högre fisketryck på gäddorna. Min tankar och resonemang som jag förespråkar och hoppas många följer är att låta låta gäddorna leka i fred. Jag åker inte in på lekplatser.

Efter lekperioden fiskar jag i anslutning till lekvikar och jag vill gärna vänta lite efter lek. Fisket brukar vara inte vara bra direkt efter lek ändå. Låt fisken hämta sig, få energi. Det har varit en stor kraftansträngning att leka. Det finns en stor risk att de dör av utmattning eller ätningen hämmas om de fångas precis efter leken.

För fisket i framtiden – låt fisken vara. I Kalmar sund har man infört ett periodförbud men inte i Blekinge. Det innebär att inte bara hemmafiskarna, utan också de som i vanliga fall fiskar runt Kalmar åker till Blekinge. Vi måste vara rädda om fisket!

Gälgrepp, avkrokning, vila, snabbt upp för mätning och foto, tillbaka. Det gäller att vara förberedd
Gälgrepp, avkrokning, vila, snabbt upp för mätning och foto, tillbaka. Det gäller att vara förberedd

Om jag är nybörjare – hur hittar jag fisken?

Det som är en bra lekvik varierar väldigt mycket men några generella tips är:  Titta efter yttre faktorer

 • hur vinden blåser?
 • hur står solen?

Mycket sol och vind på ger varmare vatten och där kommer de vara. Jag skulle söka fisken på solsidan men de blir också mer svårflörtade där. De känner sig mer exponerade och blir mer försiktiga. Vattentemperaturen som sådan spelar inte så stor roll utan det är de varmare partierna man letar efter. Jag har många gånger haft bra fiske i låga temperaturer. Det handlar mer  om att anpassa fisket till yttre faktorer. Generellt: kallt vatten = små beten och långsamt MEN man måste prova och våga bryta mönster!

Är det många andra fiskare runt dig – gör inte som alla andra. Bryt mönstret! Tro på dig själv. Kommer du in i racet att byta beten och greja då blir det inte bra. Då fiskar man inte bra! När jag åker ut kan man generellt säga att jag har tre beten i laguppställningen och oftast fiskar jag bara med dessa. Det viktiga är att hitta rätt djup och rörelsemönster, färgen är viktig men i sammanhanget sekundärt jäfört med djup och rörelsemönster. När fisken väl fattat intresse, då spelar färgen roll. Man vill ju inte att fisken ska bli skrämd av en skrikig sak som surrar runt. Generellt har jag diskretat och naturliga färger på mina beten. Det är brunt, guld, bli/silver och gäddfärgat. En favorit på gummina är Baby Brown som finns i Pigshad och Pigshad Jr

Soligt eller inte - Jimmy vet hur han ska lura de stora
Soligt eller inte – Jimmy vet hur han ska lura de stora

Taktiker

Vad gäller beten har jag just nu en djup kärleksaffär med Pigshad Jr. Det betet är universellt. Jag kan fiska hur jag vill. Jag kan fiska snabbt, långsamt, djupt grunt och förändra rörelsemönstret. Det är ett bete jag kan köra hela dagen och variera efter förutsättningarna. Den senester perioden har jag kört mkt gummi. Jag tycker det är behagligt att fiska med och det är snällt mot fisken. Jag försöker också gå ner i antal krokar på betena och trycker in två av tre hullingar för att minska skaderisken på gäddan. Bara kroken jag sticker in i gummit får behålla hullingen (för att den ska sitta kvar bättre), Utöver Pig Shad Jr blir det mycket Buster och Buster II.

Pigshad Jr i Jimpas favoritfärg Baby Brown
Pigshad Jr i Jimpas favoritfärg Baby Brown

En liten sak som kan vara bra att tänka på när man är ute är fiskens beteende. När småfisken slutar hugga, då gäller det att tagga till. Det är då det börjar det bli riktigt spännande… Då måste man vara fokuserad för det betyder ofta att det en stor dam i närheten. Är man på hugget och fiskar koncentrerat finns det en möjlighet att en stor dam bjuder upp till dans.

Avseende rörlighet i fisket så nöter jag aldrig. Vill inte fisken där jag är så är det bättre att leta upp huggvillig fiske. Är det en plats jag tror på kan jag ev komma tillbaka på kvällen det inte varit för mycket folk i rörelse på den platsen.

Vårfiske är ju den period på året när de stora damerna är inne på grunt vatten och ”lättast” att komma  i kontakt. Är det något speciellt att tänka på avseende fångstplats, återutsättning, hantering i båten eller drillning?

Jag har redan varit inne på tankar kring val av plats, att hellre gå på få och stora en mängdfiske samt att låta gäddorna leka ifred.

Däremot vill jag också lyfta fram hanteringen som är oerhört viktig.

 • Visa respekt även för små fiskar.
 • Behöver kroken klippas – klipp!
 • Kroka loss i vattnet om du kan.
 • Köp en cradle. Lägg ner fisken i cradlen, undvik håv o du kan – gällocksgrepp, in i cradle
 • Låt fisken ligga i din cradle i 5-10 min och återhämta sig
 • Gör i ordning fotoplats mm.
 • Skippa vikt om du är nöjd det.
 • Snabbt upp, blöt matta, blöta händer.
 • När du släpper åter fisken. Stanna kvar på platsen och kolla att fisken simmar iväg igen
 • Be ready!
  Be ready!

Tack Jimmy – du är en stor källa till kunskap och inspiration och vi som fått möjlighet att träffa dig öga mot öga vet också att du är ett rejält energiknippe och en fantastisk ambassadör för sportfisket. Vi och våra läsare uppskattar oerhört att du tagit dig tid för oss och delar med dig av din kunskap och erfarenheter.

Ett rejält skitfiskeår tillönskar vi dig!

Mange, Danne, Peter

 

Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan
Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten:
Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” ClaessonTomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell

Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle.

Föregående artikelSportfiskemässan i Älvsjö – FiskeFürAlle Can´t belive it
Nästa artikelVårfiske efter gädda – hur gör Tomasz “Polski” Andersson

11 KOMMENTARER

Comments are closed.