Vårfiske efter gädda – hur gör Niklaus Bauer?

Gäddfiske på våren är kan vara både något av det mest frustrerande och något av det mest belönande man kan uppleva. I vår uppskattade serie inom vårfiske efter gädda träffar vi nu flugfiskaren Nicklaus Bauer.

Själv ser jag med skräck-blandad förtjusning fram mot våren varje år. “Är det i år det ska hända?” och “Äntligen är det dags”… Samtidigt vet jag att mina flöden kommer fyllas bilder på damer med imponerande vikter från södra Sverige långt innan mitt eget fiske börjar.

För att göra väntan till eget fiske lite mindre smärtsamt och samtidigt utveckla oss lite har vi intervjuat många duktiga fiskare om deras tankar kring vårfiske efter gädda (se längst ner i slutet för länkar till de andra). Mitt i dagens TrädgårdsfixFürAlle (denna dag är alltså inte en fiskedag) bjuder vi på möjligheten att ta del av den spösvingande gädddirigenten Niklaus Bauers tips!

Niklaus Bauer – Den enda som ställt upp i samtliga säsonger av Fly vs Jerk. Vinnare av samma tävling. Flugfiskare, innovatör och storgäddprofessor. Men mer då – vem är du?

Jag är 37 år ung och kommer från Stockholm. Jag fiskar mycket och överallt men jag skulle nog säga mitt hemmavatten där jag är uppväxt är Stockholms mellersta och Norra skärgård.

Reds anm: Utöver denna mycket korta introduktion av Niklaus kan det vara värt att tillägga att Niklaus Bauer också är delägare och allmän “big cheese” på Fly Dressing. Det företag som bl a säljer och marknadsför Vision, Partridge och Costa del mar solbrillor i Sverige. Där hittar vi också bl a också de supertrevliga gentlemännen Daniel Bergman och Steffen Jensen som ställde upp i Perch Pro med fluga!

Det är väldigt intressanta områden som är präglas av klart vatten med stort siktdjup. Det innebär naturligtvis både för-och nackdelar. Jag gillar ju att fiska klara vatten. Jag är en sucker för det visuella fisket, jag blir blir taggad av att se följarna och lura dem till hugg. Det är nästan lika beroendeframkallande som själva hugget. Jag blir taggad helt enkelt. Tyvärr innebär det klara vattnet att det blir färre stora fiska och de som finns är svårare att kroka. Lägger man att jag gillar att fiska grunt blir det en ännu större utmaning.

Mina vatten har ofta mycket fisk men de är ont om de stora. Å andra sidan är de (eller åtminstone kan bli) de stora fiskarna som finns där riktigt stora.

Jag gillar att hålla till långt ut till havs när jag fiskar. Jag vill gärna vara för mig själv när jag ute och fiskar. Jag hatar att vara 7:e båten på samma plats en lördag morgon. Då lämnar jag hellre alla “kända” storfiskvatten och är för mig själv. Eventuellt kommer jag till de “kända” lokalerna i November, December när alla inkl de riktiga nördarna redan tagit upp båten …

"Det finns inget väder, bara dåliga kläder" fick jag lära mig i scouiterna och det gäller nu som då oavsett om man fiskar i november eller som nui mitten av April när solen och snön har avlöst sig utanför fönstret en gång i kvarten
“Det finns inget väder, bara dåliga kläder” fick jag lära mig i scouiterna och det gäller nu som då oavsett om man fiskar i november eller som nui mitten av April när solen och snön har avlöst sig utanför fönstret en gång i kvarten

Berätta något roligt om dig själv som vi inte känner till!

Jaa… jag vet inte om det är så där roligt egentligen men jag är extremt pedantisk. Framförallt när det gäller fiske. Allt ska vara undanstuvat, l

Det många inte vet är att beteshinkar av naturen är aggressiva - framförallt på flugfiskare och dess linor som de upplever som inkräktare. De gör då allt för att avskräcka flugfiskaren för att sluta inkräkta på vad hinken upplever som sitt revir. En vanlig taktik är att ta fluglinan under krokarna och hålla kvar
Det många inte vet är att beteshinkar av naturen är aggressiva – framförallt på flugfiskare och dess linor som de upplever som inkräktare. De gör då allt för att avskräcka flugfiskaren för att sluta inkräkta på vad hinken upplever som sitt revir. En vanlig taktik är att ta fluglinan under krokarna och hålla kvar

Ligga på sina exakta platser. Är det en flaska som ligger och rullar i båten är jag där och hugger den direkt. Allt som gäller fisket, båten, flugbindning ska vara rätt! Det är rätt jobbigt att ha icke-pedanter i båten (och de tycker nog jag är ganska jobbig också 🙂 ). Men egentligen vill jag bara att allt ska funka, att jag ska få maximal effektivitet och maximalt ut ur mitt fiske. Jag antar att det kommer från flugfisket. Linan har ju en tendens att lägga sig precis runt allt så jag rensar båten från lösa detaljer, fästen, handtag dvs allt som linan kan fastna i. Jag kommer ihåg när jag var ute och fiskade med Svartzonker. Han hade sin hink hängande på relingen. Min lina var ju hela tiden i den där jäkla hinken :-).

Nicklaus Bauer, var söker du fisken under vårfisket?

Förleksfiske brukar inrikta på riktigt stor fisk. Man ska då komma ihåg att jag jagar fisken ute i skärgården där det inte finns alltför många potentiella lekplatser. När man söker utanför dessa har jag upptäckt ett annorlunda fiske som fungerat mycket bra. Hittar jag ett parti med öar, stenöar och hällar i anslutning till lekplatser så har det varit väldigt framgångsrikt.

Det är viktigt att komma ihåg vad de stora damerna vill innan lek och det är att sätta rom och det gör de bäst där det är så varmt som möjligt och där de får vara ifred.

Hällarna fångar upp solvärmen och leder ner den i vattnet så vattnet kring dessa platser brukar vara varmare än omkringliggande platser. Där fiskar jag av sydsidan och i de mörka skrevorna brukar de står. Ofta går de upp på eftermiddagen och solar i de mörka fickorna. Det fisket har funkat extremt bra. Det kan gälla platser upp till 5-600 m bort från själva lekvikarna. Det gäller att komma ihåg att mina vikar och lekplatser ser lite annorlunda ut än de flesta andras. Det finns vass längs in men kanske bara 200 m och direkt utanför är det skärgård. Det fisket fungerar bra fram till när alla stora gått in – då finns de inne i viken.

När de stora gått in i lekvikarna växlar jag över mitt fiske till marer där solen värmt upp. Eftersom dessa vatten blir varmare börjar leken kanske 2-3 veckor tidigare. Inne i marerna är då redan efterleksfisket igång. Fördelen är att jag då kan köra både förlek och efterleksfiske samma dag.

Det framgår inte om det är före eller efter lek men oavsett ser det gött ut. Solen i ansiktet och en rejäl dam i famnen - blir det bättre?
Det framgår inte om det är före eller efter lek men oavsett ser det gött ut. Solen i ansiktet och en rejäl dam i famnen – blir det bättre?

Hur vet man vad som är en lekvik om jag är ny på ett fiskevatten?

Ja det är inte alltid helt enkelt. Om man inte “vet” var fisken är  och det är ett område där det finns mycket vassar är det svårt att veta vilken som är den faktiska lekviken. Då kan man leta och leta. Kombinerar man detta med otroligt tydligt markerade huggperioder kan det vara svårt att lokalisera fisken.

Då skulle jag säga att det kanske är lättare att söka fisk i ett område med färre potentiella lekplatser. Finns det bara ett fåtal självklara platser att leka på så är fisken i närheten av dem. Lite riktlinjer för att hitta platser som kan vara lekplatser är att det är mörk botten där både gädda och rom efter lek kan vara skyddad. Gäddan tänker så såklart. Nate eller annan beväxtning på botten, vass att gömma sig i grunt och södervänt. Platser där vattnet värms upp fort. Det är mycket lättare att lära sig i sådana områden. När man lärt sig hitta fisken där är det lättare att ta sig an “svårare” vatten.

Vad är det för grundtaktiker du använder dig av när du fiskar av ett vatten?

Jag fiskar fluga, såklart :-). Jag försöker fiska väldigt långsamt med flugor som har bra häng så jag kan göra ordentligt långa stopp. Jag måste erkänna att jag här inte har så stor förflugor som åker upp och ner i vattenmassorna utan jag vill att flugan bara ska hänga där. Jag fiskar oftast med intermediate-lina alternativt sjunk 3 eller sjunk 5. Hänget är viktigt. Sa jag jag att häng är viktigt? 😀 Sen är det att variera mycket. Kanske en kliche men jag brukar experimentera väldigt mycket med färger och storlekar under dagen. Ibland är 30 cm stor braximitation det bästa men oftast är mindre flugor, då pratar vi storleken handflata rätt. Häng på det på en en wiggletail för rörelse, blänk och tryck under vattnet så brukar det fungera bra.

Plussare som tog på knädjupt vatten - vilken känsla!
Plussare som tog på knädjupt vatten – vilken känsla!

Om vårfisket går trögt och jag är ganska ny som gäddfiskare, hur skall jag tänka inför rundorna?

Grundtipset är att byta och testa mycket både plats, topografi, beten och hastighet. Det som kan vara frustrerande är de markerade huggperioderna. Ibland kan man fiska en plats som är helt död för att två timmar senare släppa från sig 25 fiskar.

Känner du inte vattnet och inte vet att det står fisk så kan det såklart vara svårt att gnugga. Då skulle jag nog försöka pricka in att fiska när förutsättningarna är och har varit bra. Varmt och soligt, gärna växlande molnighet och sydliga vindar så har du större chans att hitta fisken. Blåser det nordan och har varit kalla nätter kan det vara svårare. Sen handlar det om att variera storlek, hemtagning, hastighet och färger.

Vad tycker du – Gnugga på samma ställe eller hit & run om det inte ger snabb utdelning?

Jag är inte den som ligger 3h på samma plats. Jag har inte tålamod till det. Men är det ett bra område kan lägga en hel dag där. Är det område (då pratar vi storlek fotbollsplan el större) där jag vet det står stor fisk kan jag hålla mig där hela dagen och nöta. Byta beten, fiska av från andra vinklar och så.

Sen har jag en grundregel för mig själv. Varje gång jag åker ut (kanske int epå 2-timmars passen på men alla andra) så ska jag alltid fiska av åtminstone en ny plats. Det gör jag både gör att man inte ska bli fast i gamla mönster, för att utvecklas och också för att hitta fisk. Det är mer ofta än sällan man blir sjukt förvånad. Ligger man och kammar samma ställe utvecklas man inte.

Sen är det viktigt att komma ihåg att alla viar inte beter sig likadant. Det finns “mikroklimat” där också. Tempen kan skilja och variera hela tiden. Så har jag fiskat av en tid och inte fått några indikationer: hugg eller följare så kan det vara bra byta område till ett ställe där fisken kommit in. I många ställen är redan leken igång och på vissa platser redan avklarad men jag har några vikar fisken aldrig kommer till förrän andra halvan april.

Flugfavoriter? Jag blir sugen
Flugfavoriter? Jag blir sugen

Om du bara får välja en fluga för vårfisket… Vilken blir det?

Oj – det var en svår fråga. Jag kan inte svara på det … det är helt omöjligt. Men om jag ska smalna av det lite så får det bli

  • För klart vatten (som jag fiskar mycket) ngt med oliv, vitt,  silver och en wiggletail i silver eller guld. En ganska neutral färg helt enkelt
  • I grumligt skulle jag säga en relativt stor fluga i svart med stor wiggletail i fluoorange eller silver/guld blänk. Svart ger otroligt bra profil i grumligt vatten

Är det några andra tips du skulle vilja med dig av?

Det kan låta som en plattityd men det gäller faktiskt. Som alltid – våga tänka utanför boxen – bara för att det funkade igår så funkar det inte idag. Jag blir fortfarande faschinerad av hur när man träffa rutinerade sportfiskare som bara åker ut med en hink full av gummi. Att man slutar tänka och blir som robotar. Ett stort skeddrag eller en stor zalt var bra för 20 år sen, det är det fortfarande. En Buster är fortfarande bra bete. 23cm gummi funkar inte alltid. Plocka med dig några annorlunda beten. En Zalt, en Buster Jerk skitmört, ett skeddrag eller varför inte ett spinnerbait.

Sen har jag ett tips på en otroligt effektiv metod vi använde när vi gnuggade skärgården med Zalt för 20 år sen: När vi spinnfiskade la vi ofta ut ett flötmete i den riktning vi fiskade, kanske 2 meter från båten riggad med en mört eller aborre. Det var otroligt effektivt. Det är många gånger man har följare som man ser eller inte ser som sen går in och ställer sig under båten. Sen två minuter senare kan de inte hålla sig längre utan då klipper de mörten. Det är lite extra mek med betesfisk och så men man behöver inte så många och det är väldigt effektivt.

Braxish??? Rejäl munsbit för efterlekshungriga gäddor - Grymt tips från Niklaus Bauer
Braxish??? Rejäl munsbit för efterlekshungriga gäddor – Grymt tips från Niklaus Bauer

Sen vill jag faktisk ge ett litet tips till. Många pratar om förleksfisket men glömmer bort att direkt efter gäddans lek avslutats så kommer både abborre och braxen in på samma platser som gäddan lekt för att leka. De delar lekmiljöer. Det gör att många gäddor hänger kvar en lång tid i lekplatserna för att äta upp sig.
Då börjar det riktigt roliga fisket, mitt favoritfiske efter stor, hungrig, fightvillig fisk som faktiskt kan väga nästa lika mycket som innan lek – med en brax eller två i magen så tyngs vågen ner ganska ordentligt. Jag har haft galet bra fiske i sådana miljöer på stora braxen-imitationer ända fram till slutet av juni. Det är roligt fiske som många glömmer!

Hantera försiktigt - allitd med stöd under magen - vi vill ju få möjlighet att få damerna på besök igen!
Hantera försiktigt – alltid med stöd under magen – vi vill ju få möjlighet att få damerna på besök igen!

Några avslutande kommentarer du vill ge oss?

Var rädd om alla fiskar – framförallt de stora damerna – alltid. Men det är om möjligt ännu viktigare vid vårfisket.

Det gäller att tänka på att rommen kan krossa de inre organen. Fisk större än 5kg ska inte lyftas rakt upp. Ta inte upp rakt ur håven med gällocksgrepp. En romstinn gädda ska alltid stödas. En fisk som väger 10 kg med rom har förmodligen 1,5-2 kilo rom i säckarna. Och romsäckarna sitter fast i hjärtat och organen för att få god syresättning. Hjärtat och organen är nära hjälarna. Lyfter du då rakt upp drar romsäckarna rakt neråt i hjärta och organ. Så lyft så horisontellt du kan och stöd alltid!

Vi på FiskeFürAlle tackar stort Niklaus för all underhållning på tuben – det finns mycket inspiration där! Och framförallt stort tack för att du ställer upp här och delat med dig frikostigt av tips. Det finns mycket intressant i tipsen här ovan som vi kommer ta med oss ut. Bara tipset at alltid prova en ny plats varje tur! Grymt 🙂

Vi inväntar med stort nöje det de längre kvällarna och skönt efterleksfiske som Niklaus tipsar om men innan dess ska vi avsluta vårfisket och vi har några sköna personer kvar så håll öronen spetsade. Det lättaste sättet är att följa oss på någon eller alla av våra kanaler på sociala medier:

Till vi hörs och syns – tajta klär på och flytlina… Elller hur var det??? Tajta linor och flytväst på 😉

//Mange, Peter och Danne

Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan
Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten:
Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” ClaessonTomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell

Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle.

Föregående artikelVårfiske Efter Gädda – Hur Gör William Eksell?
Nästa artikelMälargädda i storformat – FiskeFürAlle gör gurkstan

1 KOMMENTAR

Comments are closed.